KiesUwCursus
Home Cursussen Getuigen na ‘Keskin’** (online)

Getuigen na ‘Keskin’** (online)

Beoordeling van getuigenverzoeken & Hoofdlijnen van het ondervragingsrecht

In januari 2021 deed het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitspraak in de zaak Keskin tegen Nederland. Een uitspraak die veel stof deed opwaaien. Het Hof stelde vast dat Nederland het recht getuigen te ondervragen had geschonden. Belastende getuigen moeten in beginsel kunnen worden ondervraagd door de verdediging en die hoeft haar belang bij die ondervraging niet te onderbouwen, aldus het Hof. Nederlandse uitspraken over getuigen in strafzaken vielen al vaker niet goed in Straatsburg.

  • Wat betekent Keskin voor de Nederlandse strafrechtspraktijk?
  • Mogen getuigenverzoeken nu niet langer te worden afgewezen als zij onvoldoende gemotiveerd zijn?
  • Maakt het daarbij verschil of het om belastende of ontlastende getuigen gaat?

Het ondervragingsrecht is een complex onderwerp, dat steeds in beweging is. Tijdens dit webinar besteedt de docent daarom niet alleen aandacht aan de beoordeling van getuigenverzoeken, ook de hoofdlijnen van het ondervragingsrecht zet hij uiteen naar de stand van 2021.

Docent gepromoveerd op het gebied van het ondervragingsrecht
Bas de Wilde promoveerde op een proefschrift over ondervragingsrecht – waarvoor hij de Moddermanprijs 2016 ontving – en procedeerde in Straatsburg in zaken waarin inbreuk op het ondervragingsrecht was gemaakt. Als rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland beoordeelt hij nu en dan zelf getuigenverzoeken. Na een lange carrière aan de Vrije Universiteit, heeft hij in 2020 zijn eigen onderzoeksbureau ‘De strafzaak’ opgericht.

Programma

Datum en tijd: vrijdag 11 juni 2021, van 15:00 – 17:15.

15:00 – 17:15
Webinar ‘Getuigen na ‘Keskin’**

Sprekers

  • B. (Bas) de Wilde

    Mr. dr. Bas de Wilde was tot 1 februari 2020 als universitair hoofddocent verbonden aan de sectie Strafrecht van de Vrije Universiteit. Sindsdien werkt hij voor zijn eigen onderzoeksbureau De strafzaak aan onderzoeken met strafrechtelijke componenten en doceert hij aan professionals in het strafrecht. Hij geeft les aan rechters en officieren van justitie bij Stichting Studiecentrum Rechtspleging (SSR) en aan advocaten bij VU Law Academy. Ook is hij lid van de Examencommissie van de Nederlandse Orde van Advocaten. In de rechtspraktijk is hij actief als rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland. Bewijsrecht, getuigen, rechtsvergelijking en de betekenis van het EVRM voor het Nederlandse strafrecht hebben zijn bijzondere interesse. In 2015 promoveerde hij op een proefschrift over het recht belastende getuigen te ondervragen, dat in 2016 werd bekroond met de Moddermanprijs.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling