KiesUwCursus
Home Cursussen Specialisatie Scheidings- en Premarital Mediator

Specialisatie Scheidings- en Premarital Mediator

Specialiseer u in legal mediation in familierelaties

 • Duur: 6 dagen
 • Kosten: € 4.500,- (excl. btw) inclusief studiemateriaal (boeken, overige literatuur en elektronische leeromgeving), consumpties, diners op de lange dagen en lunches
 • Indien u zich aanmeldt voor 1 mei 2019 is een vroegboekkorting van 10% van toepassing waardoor u deze opleiding voor € 4.050,- (excl. BTW) kunt volgen
 • Locatie: ons goed bereikbare kantoor aan het Hofplein 20 te Rotterdam (de voormalige SHELL toren)

Cursusdata: 5 en 6 juni 2019; de overige data worden ingepland in overleg met de cursisten.

Waarom specialiseren in scheidingsmediation en premarital mediation?

In de specialisatieopleiding Legal Family Mediation: Scheidingsmediation en Premarital mediation, vergroot u uw competenties om als Legal Family Mediator partners te begeleiden die gaan scheiden. De specifieke vaardigheden die u als scheidingsmediator nodig hebt krijgen uiteraard veel aandacht. Daarnaast wordt de rol van het recht in een scheidingsmediation uitvoerig besproken. Scheidingsmediation en premarital mediation vormen twee zijden van dezelfde medaille. In deze opleiding leert u daarom ook hoe u partners die gaan trouwen of samenwonen als mediator kunt begeleiden.

In deze opleiding staat de door prof. G.P. Hoefnagels ontwikkelde methodische werkwijze centraal waarin een scheiding primair als een relationele crisis wordt beschouwd maar tevens in het oog wordt gehouden dat de scheidende partners ook tot zakelijke regelingen wensen te komen die uitmonden in een scheidingsconvenant dat juridisch verantwoord dient te zijn. Geleerd wordt hoe deze gefaseerde methode wordt toegepast en op welke wijze de scheidende partners daarin kunnen participeren.

Mediation bij scheiding is ingeburgerd, maar ook bij de start van een relatie kan mediation in preventieve zin heel waardevol zijn. Immers, een voorwaarde voor een gelukkig huwelijk of een duurzame samenwoonrelatie is dat de overeenkomst die daaraan ten grondslag ligt naadloos aansluit bij de wensen van de partners. Dit kan worden bereikt door mediation in te zetten bij de totstandkoming van huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingscontracten.

De opleiding wordt ondersteund door een elektronische leeromgeving.

Voor wie

Voor mediators die partners willen begeleiden bij de start of beëindiging van hun relatie.

Resultaat

Als Legal Family Mediator bent u in staat mensen te coachen bij een (echt)scheiding, met als uiteindelijk resultaat informed consent over de (juridische) gevolgen van hun (echt)scheiding. Dezelfde kennis en ervaring kunt u aanwenden in de aanvangsfase van de huwelijkse of samenwoonrelatie. Met de vaardigheden en technieken van een mediator die ook juridisch deskundig is op het terrein van het relatievermogensrecht bent u in staat partners te helpen bij het maken van goede afspraken die kunnen worden vastgelegd in huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract.

Toelatingsvoorwaarden

U hebt de opleiding Legal mediation gevolgd met als specialisatiemodule family mediation. Ook als u een ervaren familierechtjurist bent en de verkorte opleiding Legal Mediation hebt gevolgd, kunt u deelnemen aan deze specialisatieopleiding.

Erkende specialisatieopleiding familiemediation

U krijgt een aantekening van de succesvolle afronding van deze opleiding in het MfN-register. Voor toevoegingsaanvragen op het gebied van personen- en familierecht wordt getoetst op de afronding van een geaccrediteerde specialisatieopleiding ‘familiemediation’.

Programma

De specialisatieopleiding Scheidingsmediation en Premarital Mediation is gebaseerd op de door professor Peter Hoefnagels ontwikkelde methode voor mediation: de toepassing van een gefaseerde werkwijze waarin de partners kunnen participeren. In deze geïntegreerde opleiding komen scheiding en premarital beide aan bod:

Scheidingsmediation

 • De relationele kant van een scheiding
 • Opstellen van een ouderschapsplan
 • Betrekken van de kinderen bij het scheidingsproces
 • Juridische dimensies van een (echt)scheiding
 • Opstellen van het perfecte (echt)scheidingsconvenant

Premarital mediation

 • Van relatie naar Prenups: het verhaal van de partners en de considerans
 • Het specifieke Ehetyp van partners
 • Ouderschap en zorg voor het inkomen als communicerende vaten
 • De Bussemakerclausule: de deal van de partners omtrent ouderschap en inkomen
 • Het opstellen van Prenups: huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract

Sprekers

 • Annelies Hendriks

  Annelies Hendriks werkt sinds 1998 als ontwikkelingspsycholoog en mediator. In de afgelopen jaren heeft ze in verschillende rollen met scheidingssituaties gewerkt: als mediator, coach en bijzonder curator. Ze geeft daarnaast regelmatig onderwijs en training aan advocaten, notarissen en rechters op dit gebied. Als mediator doet Annelies veel ingewikkelde omgangs- en zorgregelingskwesties.

 • Carla Goosen

  Carla Goosen begon in 1975 haar loopbaan in de jeugd GGZ en in het onderwijs. In de periode 1984-2001 leidde zij achtereenvolgens twee bedrijven. Sinds 1999 heeft Carla een eigen mediationpraktijk op het terrein van familie, arbeid, overheden en herstelrecht. Carla heeft veel ervaring met traumagerelateerde en psychische problematiek in conflictsituaties. Zij wordt gevraagd als forensisch mediator, als coach in de collaborative divorce, als mediator bij relatie-, ouder-kind- , gezins- en echtscheidingsconflicten, nalatenschappen, arbeid en samenwerkingsverbanden, vaak in combinatie met psychische problematiek. Voor de kinderombudsman deed Carla onderzoek naar preventie van vechtscheidingen en de gezinsadvocaat (2014-2016). In 2016 was Carla met het plan Rechtszorg in plaats van rechtsstrijd met Maurits Barendrecht koploper in de divorce challence. Vanuit interdisciplinariteit, professionaliteit en compassie kan voor ieder probleem een juiste route worden ontwikkeld.

 • Else-Marie van den Eerenbeemt

  Else-Marie van den Eerenbeemt is familietherapeut, specialist familieverhoudingen, publicist en onderzoeker op het gebied van de ouder-kind relatie. Als (gast)docent intergenerationele familiedynamiek geeft ze les aan verschillende universiteiten, hogescholen en opleidingsinstituten in Nederland en België. Naast haar eigen praktijk in familietherapie, doet Else-Marie onderzoek naar specifieke thema’s in familieverbanden. Bijvoorbeeld: kinderen bij de echtscheiding, breuken in de familie en nalatenschapsverdeling.

 • Dr. mr. Fred Schonewille

  Fred Schonewille, founding partner van Schonewille & Schonewille, is gespecialiseerd in Legal Family Mediation. Hij heeft een brede ervaring als legal family mediator in gecompliceerde scheidingen, erfeniskwesties en afwikkeling van nalatenschappen, familiebedrijven, geëscaleerde ouderschapszaken en familiedisputen. Hij is overtuigd van de kracht van preventieve mediation, in premarital mediation maar ook ingeval van het treffen van erfrechtelijke regelingen (testament) en regelingen in het kader van familiebedrijven Fred opereert met vasthoudendheid en doorzettingsvermogen in zaken die zijn vastgelopen, of die bovengemiddeld complex zijn. Met eventueel betrokken advocaten werkt hij op constructieve wijze samen. Ingewikkelde materie weet hij te ontleden tot een overeenkomst die voor alle partijen werk- en leefbaar is. Ook in zaken die bijna uitzichtloos lijken helpt hij de betrokken partijen samen een oplossing te bereiken. Fred beschikt over de ervaring, de techniek en de deskundigheid om het proces in uw voordeel te laten werken; het inrichten van het proces, telkens gericht en afgestemd op de specifieke zaak, is het halve werk. Binnen de Legal Mediation Academy van Schonewille & Schonewille treedt hij op als docent in verschillende opleidingen op het terrein van legal mediation. Zo zorgt hij voor de toerusting van professionals met kennis en vaardigheden. Legal mediation is een gecompliceerd vak waarvoor, behalve een gedegen opleiding, veel ervaring noodzakelijk is om het goed te kunnen uitoefenen. In zijn praktijk geeft Fred legal opinions en adviezen inzake huwelijksvermogensrecht en erfrecht.

 • Frits van der Kamp

  Als fiscaal jurist heeft Frits van der Kamp ruime ervaring opgedaan met de advisering aan vermogende particulieren en ondernemers. Frits heeft een bijzondere expertise op het terrein van echtscheiding, levensverzekeringen, pensioen alsmede de eigen woning. Naast de adviespraktijk verzorgt hij bijeenkomsten en cursussen voor onder andere de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, het Postacademisch Onderwijs voor fiscalisten, de Stichting Registeraccountants, Masteropleidingen Financiële Planning te Rotterdam en Antwerpen en gespecialiseerde familierechtadvocaten (vFAS). Vanaf 2008 werkt hij als zelfstandige juridisch adviseur en docent.

 • George Smits

  George Smits heeft jarenlange ervaring met complexe mediation- en coachingstrajecten en begeleidt organisaties in turbulente stadia van verandering. Hij is verbonden aan Reset Partner, expert op het gebied van Emotiemanagement. Naast GZ-psycholoog met NIP- en BIG-registratie is George ook NMI MfN Registermediator. George wordt ingeschakeld bij complexe veranderingen binnen een organisatie, maar ook bij problemen of conflicten. Met humor en een grote dosis lef analyseert hij het huidige systeem binnen een organisatie, om zo verbeteringen door te voeren.

 • Pauline Schonewille

  Sinds 1998 werkt Pauline Schonewille als notarieel jurist en sinds 2009 is zij family mediator. Met een specialisme in de dynamiek van samengestelde gezinnen wordt zij ingeschakeld voor ingewikkelde familiesituaties en bij het maken of wijzigen van ouderschapsplannen. Ook heeft Pauline een bijzondere affiniteit met familieconflicten in de agrarische sector. Pauline is een betrokken docent die haar praktijkkennis goed kan vertalen naar het onderwijs. Ze geeft trainingen, cursussen, coacht en doceert aan verschillende onderwijsinstanties.

Editie(s)

Reviews over cursussen van Schonewille & Schonewille

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling