KiesUwCursus
Home Juridisch Nieuws & Actualiteiten | Blog Het nieuwe NOvA-Rechtsgebiedenregister: bent u er klaar voor?
Naar alle blogs

Het nieuwe NOvA-Rechtsgebiedenregister: bent u er klaar voor?

Mogelijk heeft u er al over gehoord: het nieuwe rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) dat met ingang van januari 2019 is ingevoerd. Inmiddels hebben al ruim 3.500 advocaten zich geregistreerd en per 1 maart 2020 is deze registratie voor elke advocaat verplicht. Wat zijn de beweegredenen achter de wijzigingen? En wat verandert er concreet voor u als advocaat? KiesUwCursus ging langs in Den Haag en sprak de NOvA over de wijzigingen. Lees hieronder snel verder.

17 april 2019

Kwaliteitsbewaring en een sterk zoekregister. Dit waren de twee voornaamste redenen van de NOvA om het nieuwe register op te zetten. 

De NOvA is 2,5 jaar bezig geweest met de veranderingen rondom het rechtsgebiedenregister. Advocaten specialiseren zich al jaren op verscheidene rechtsgebieden, wat een goede ontwikkeling is, zolang zij tevens waakzaam blijven voor de kwaliteit. In plaats van acht verschillende specialisaties, ziet de NOvA liever dat een advocaat een keuze maakt voor één of twee rechtsgebieden. Dit komt de kennis van de advocaat ten goede en zo kan de kwaliteit voor de rechtszoekende gewaarborgd blijven.

Wat verandert er dan precies?

De consequenties zijn nog niet voor iedereen even duidelijk. Daarom zetten wij de wijzigingen graag nog een keer helder voor u op een rij:

  • Per jaar dient een advocaat voor elk geregistreerd specialisme voorafgaand aan de registratie 10 NOvA PO-punten binnen dat specialisme gehaald te hebben;
  • Een advocaat dient (nog steeds) minimaal 20 NOvA PO-punten per jaar te halen;
  • Een advocaat dient zijn of haar specialisme in het rechtsgebiedenregister te registreren én dit op zijn of haar website kenbaar te maken. Let op! Een advocaat kan zich voortaan voor maximaal 4 specialismen registreren;
  • Het blijft mogelijk om te registreren voor “Algemene praktijk”;
  • Opleidingspunten kunnen niet dubbel worden ingezet op meerdere rechtsgebieden. Wel kunt u de bijvoorbeeld 6 NOvA PO voor een cursus splitsen in 3 NOvA PO voor Arbeidsrecht en 3 NOvA PO Ondernemingsrecht.

Bent u gespecialiseerd in bijvoorbeeld ondernemingsrecht, arbeidsrecht én huurrecht? Dan dient u volgens het nieuwe register dus 30 NOvA PO per jaar te behalen (10 PO voor elk rechtsgebied). Wilt u vier rechtsgebieden communiceren op uw website? Dan moet u zelfs 20 NOvA PO meer behalen dan volgens het oude systeem (totaal 40 NOvA PO).

Hier staat tegenover dat uw rechtsgebieden goed geregistreerd staan bij de NOvA en dat zij uw advocatenkantoor opnemen in het nieuwe zoekregister.

Zodra er genoeg advocaten geregistreerd zijn, gaat het zoekregister publiekelijk live. Rechtszoekenden kunnen dan op de site van de NOvA makkelijk advocaten vinden op basis van rechtsgebied, locatie en ingevoerde trefwoorden. De registratie van uw rechtsgebieden is dus zeer belangrijk. Hiermee bent u vindbaar in het zoekregister voor de rechtszoekende.

Hoewel de lijst van 33 rechtsgebieden bij sommige advocaten nog enige twijfel brengt -in welk hokje valt mijn specialisme?-, is het nieuwe systeem een grote vooruitgang op wat het was.

Het is gebruiksvriendelijk, intuïtief en brengt de advocaat en rechtszoekende op een snelle manier bij elkaar.

Voor u als advocaat gaan er wel enkele zaken veranderen.

Zo gelden uiteraard de nieuwe regels van de puntenregistratie per rechtsgebied, zoals eerder benoemd. Maar ook de registratie op uw eigen website zal veranderen. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken, heeft KiesUwCursus.nl een snelle checklist voor u opgemaakt.

Heeft u nog vragen over het nieuwe rechtsgebiedenregister? Stel ze eenvoudig aan ons via info@kiesuwcursus.nl of bel ons via 030 30 35 555 en wij zoeken het voor u uit!

rechtsgebiedenregister-advocaten