KiesUwCursus
Home Juridisch Nieuws & Actualiteiten | Blog Mr. Friederike van der Jagt: ‘2018: de Olympische Spelen van de privacy’
Naar alle blogs

Mr. Friederike van der Jagt: ‘2018: de Olympische Spelen van de privacy’

Mr. Friederike van der Jagt: ‘2018: de Olympische Spelen van de privacy’

Drie vragen aan Mr. Friederike van der Jagt over hét privacy jaar.

Een bewogen jaar

Om met de mooie woorden van Mr. Friederike van der Jagt te beginnen: ‘Als ik terugkijk op 2018 dan kunnen we dit jaar wel de Olympische Spelen van de privacy noemen’. Het was een bewogen jaar op het gebied van privacy. Een onderwerp dat begin dit jaar nog bij vele bedrijven een ondergeschoven kindje was, heeft na 25 mei jl. zelfs bij de kleinste ondernemer een prominent agendapunt ingenomen. En niet voor niets: zes maanden na de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de “AVG”) heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 10.000 privacyklachten ontvangen. Privacy kan daarom met gemak hét trending topic van het jaar worden genoemd.

Vooruitblik op privacy in 2019

In 2019 lijkt hier geen verandering in te komen. KiesUwCursus sprak met Mr. Friederike van der Jagt, de dagvoorzitter van de Dag van de Privacy – de AVG in de praktijk van CPO. Wat staat er in 2019 op het gebied van privacy te gebeuren? Heeft u al gehoord van de nieuwe E-Privacyverordening? Wat dient de juridisch professional nauwlettend in de gaten te houden?

Lees hieronder drie vragen aan Mr. Friederike van der Jagt!

KiesUwCursus: De bakker op de hoek, de net gestarte ZZP-er of de lokale volleybalclub. Iedereen maakt(e) zich zorgen over hun AVG-regelgeving. Zijn de gevolgen en invloed van de AVG niet te ver doorgeschoten?

Mr. Friederike van der Jagt:

Wat we vaak vergeten is dat de regels die in de AVG zijn opgenomen, veelal niet nieuw zijn. Ook onder de Wet bescherming persoonsgegevens dienden zowel grote als kleine partijen zich aan de privacyregels te houden. Wel zijn de regels aangescherpt en zijn de consequenties wanneer men zich niet aan de AVG houdt, fors. Binnenkort wordt bij de eerste evaluatie van de Uitvoeringswet AVG in de Tweede Kamer bekeken of het mogelijk is om aanpassingen te doen om het MKB tegemoet te komen. Het zou daarnaast ook behulpzaam zijn wanneer de  toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, meer templates of standaarden ter beschikking zou stellen.

Mr. Friederike van der Jagt
Friederike van der Jagt is advocaat bij Hunter Legal. Door haar achtergrond heeft Friederike zowel theoretische als praktische ervaring op het gebied van privacy. Ze verzorgt regelmatig cursussen, onder meer voor de Stichting Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen en de Grotius Academie en heeft diverse privacypublicaties op haar naam staan. Daarnaast is zij arbiter bij de Stichting Geschillenoplossing Automatisering, lid van de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam, redactielid van het tijdschrift Jurisprudentie Bescherming Persoonsgegevens en fellow bij het Onderzoekscentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.

KiesUwCursus: Welk element van de AVG onderschatten advocaten het meest?

Mr. Friederike van der Jagt:

Voor zowel bedrijven als advocaten valt het tegen hoeveel tijd er in gaat zitten om de diverse gegevensstromen binnen een organisatie in kaart te brengen. Dit is nodig om te voldoen aan je verplichting om een register van verwerkingsactiviteiten bij te houden. Daarbij geldt dat niet alleen de cliënten van advocaten, maar ook de advocatenkantoren zelf een register moeten bijhouden. Ook kan je alleen als je weet wat je precies allemaal met persoonsgegevens doet, voldoen aan de andere verplichtingen van de AVG. Bedrijven en advocaten worstelen daarnaast met het vaststellen van bewaartermijnen; hoe lang is het nu echt nodig om persoonsgegevens te bewaren?

KiesUwCursus: Wat staat er in 2019 te gebeuren binnen Privacyrecht?

Mr. Friederike van der Jagt:

Een heleboel! Er wordt in Europa hard gewerkt aan een nieuwe E-Privacyverordening, waarin regels over het gebruik van direct marketing, spam en cookies zijn uitgewerkt. Ook zal de Autoriteit Persoonsgegevens gaan sanctioneren op basis van de AVG. Dit kan leiden tot het opleggen van hoge boetes tot EUR 20 miljoen of 4% van de totale wereldwijde jaaromzet van een onderneming. Daarnaast verschijnen er nog steeds nieuwe richtsnoeren met uitleg over de AVG vanuit Europa en lopen er een aantal spannende procedures bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. We hoeven ons op privacygebied in 2019 dan ook zeker niet te vervelen!

KiesUwCursus: Wilt u nog een persoonlijke noot achterlaten, terugkijkend op 2018 en vooruitkijkend op 2019?

Mr. Friederike van der Jagt:

Als ik terugkijk op 2018 dan kunnen we dit jaar wel de Olympische Spelen van de privacy noemen. Werkelijk iedereen was met privacy bezig! In 2019 verwacht ik dat dit weer wat normaliseert. Het is daarbij belangrijk dat we niet alleen focussen op het papierwerk maar zorgen dat privacybewustzijn een onderdeel wordt van ons dagelijks bestaan. Het moet logisch en makkelijk zijn om privacyvriendelijk te werken; op dat gebied is zeker nog wel wat winst te behalen!

einde interview

Kortom: ook in 2019 staat er veel op de agenda op het gebied van privacy. Uiteraard zijn er tal van manieren om up-to-date te blijven.

Wilt u direct de juiste start maken én mr. Friederike van der Jagt zelf uw vragen te stellen? KiesUwCursus raadt u dan de CPO privacyrecht cursus Dag van de Privacy – de AVG in de praktijk aan. Deze vindt plaats op 28 januari 2019 in Nijmegen. Een dag om niet te missen als u het nieuwe jaar goed voorbereid wilt starten! Klik op onderstaande knop voor meer informatie en inschrijven:

► Klik hier om de cursusinformatie te bekijken

CPO
Het CPO organiseert jaarlijks meer dan 50 cursussen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en op andere centrale locaties in Nederland. Het CPO is verbonden aan het grootste onderzoekscentrum op het gebied van onderneming en recht (Radboud Universiteit) en werkt intensief samen met gerenommeerde wetenschappers en praktijkjuristen. Dit resulteert in een actueel cursusaanbod van hoge kwaliteit onder leiding van inspirerende en ervaren docenten, zoals ook Mr. Friederike van der Jagt.

► Bekijk hier direct het complete cursusaanbod van CPO.

 

friederike-van-der-jagt