KiesUwCursus
Home Juridisch Nieuws & Actualiteiten | Blog Mediation in strafrechtzaken case: vriendinnen in conflict
Naar alle blogs

Mediation in strafrechtzaken case: vriendinnen in conflict

In deze special ‘Mediation in Strafrechtzaken’ gaan wij in gesprek met Kees van Eijk. Kees heeft als ervaren mediator vele strafzaken begeleid en deelt een bijzondere case met ons. Lees hier hoe een langdurig conflict tussen twee vriendinnen in een half uur werd opgelost in een mediation gesprek.

28 augustus 2019

Als mediator in strafzaken krijgt Kees regelmatig minderjarigen aan de tafel. Vanuit de overheid wordt er met name geïnvesteerd in mediation in jeugdzaken. Volgens Kees is de impact bij deze doelgroep enorm groot en is er daarom in een mediation extra veel voor hen te winnen. En dat maakt ‘het mooi om dit te mogen meemaken’. De jongeren zijn over het algemeen heel puur in hun gevoel. Dit resulteert in heldere uitingen van hun gevoel en duidelijkheid, aldus Kees.

Een voorbeeld van een bijzondere jeugdzaak waar Kees en zijn collega een mediation voor begeleidden, was een case tussen twee hartsvriendinnen. Zij lagen al een tijd conflict en dit was zo erg geëscaleerd dat fysiek geweld was gebruikt en het tot een aangifte was gekomen. Lees hieronder het verhaal door Kees.

Kees van Eijk

KiesUwCursus interviewde Kees over zijn expertise als mediator in Strafrechtzaken. Klik op onderstaande knop om het complete interview te lezen:

Conflict tussen twee vriendinnen en de invloed van externe factoren

Dit leek eigenlijk een kleine en eenvoudige zaak. Maar het was erg bijzonder wat er in dit gesprek gebeurde. Deze twee meiden hadden elkaar op social media compleet zwartgemaakt, de vriendengroep was uiteengedreven en zelfs de moeders waren in conflict geraakt. Nadat er tussen hen klappen waren gevallen, was het zelfs zo ver gekomen dat de meiden het huis niet meer uit durfden. Er werd vervolgens aangifte gedaan, en zij kregen het aanbod om in mediation met elkaar om de tafel te gaan.

Nadat mijn collega en ik de intakegesprekken met beide meiden en moeders hadden afgerond, vroegen wij de meiden of zij in het gezamenlijke gesprek hun moeder erbij wilden hebben of niet. Zij gaven allebei aan het gesprek liever zonder hun moeders te doen. Zodoende bleven de moeders achter, ieder zittend aan een ander uiteinde van de gang.

Invloed omgeving op conflict
In het mediation gesprek kwamen ze snel tot de kern: er vielen harde woorden en er werden zaken uitgesproken die zij nooit eerder aan elkaar hadden medegedeeld. Maar op een gegeven moment was het klaar. Dan zie je dat de omgeving (social media, vrienden en ouders) een enorme invloed heeft op de escalatie van een conflict. Uiteraard met hele goede bedoelingen, maar dit was pas de eerste keer dat deze meiden écht met elkaar hadden kunnen praten. Onze rol als mediators bleef beperkt tot het helpen helder te krijgen waar het ze écht om ging en wat zij van elkaar nodig hadden om het weer goed te maken.

Dit resulteerde erin dat wij na een half uur al hun afspraken op papier konden zetten. Hierna legde een van de meiden haar pakje shag op tafel en vroeg of haar oude vriendin wellicht mee wilde gaan roken. Zij antwoordde dat zij geen shag mee had en vroeg, ‘rol jij er anders eentje voor mij?’. Vervolgens liepen de meiden samen de deur uit. De moeders wisten niet wat ze meemaakten toen één van de meiden zei, ‘mam, wij gaan even buiten een sjekkie roken’. Zij liepen al kletsend naar buiten toe en de moeders bleven flabbergasted achter.

Deze zaak laat zien hoe mediation een bijzondere rol kan spelen in conflicten, en op een snelle en directe wijze de mogelijkheid tot contact en herstel  faciliteert. Deze zaak is uiteindelijk geseponeerd en niet verder vervolgd.

Mediator in Strafrechtzaken