KiesUwCursus
Home Juridisch Nieuws & Actualiteiten | Blog Mediation in strafrechtzaken case: verkeersruzie met grote gevolgen
Naar alle blogs

Mediation in strafrechtzaken case: verkeersruzie met grote gevolgen

In deze special ‘Mediation in Strafrechtzaken’ gaan wij in gesprek met Kees van Eijk. Kees heeft als ervaren mediator vele strafzaken begeleid en deelt een bijzondere case met ons. Lees hier hoe een verkeersruzie, na een uitspraak met forse straffen, toch bij hem als mediator terechtkwam.

30 augustus 2019

Als mediator begeleidt Kees regelmatig complexe strafzaken. In dit geval vertelt hij meer over een langdurige zaak van een uit de hand gelopen verkeersruzie. Beide partijen hadden een advocaat in de arm genomen en hadden ieder het volste vertrouwen in een succesvolle afloop van de rechtszaak. Toen hen mediation werd aangeboden, hadden zij dit dan ook afgeslagen. Beide partijen waren geheel zeker van hun zaak én winst. Aangezien mediation vrijwillig is, vond de mediation niet plaats. Hier kwam na de uitspraak van de rechter echter verandering in. Lees hieronder Kees zijn beleving van deze zaak.

Kees van Eijk

KiesUwCursus interviewde Kees over zijn expertise als mediator in Strafrechtzaken. Klik op onderstaande knop om het complete interview te lezen:

Hoger beroep zaak opgelost in mediation

Toen beide partijen de mediation route hadden afgeslagen, hadden mijn collega mediator en ik niet veel langer over deze zaak nagedacht. Een paar maanden later stuitte ik echter op de uitspraak en zag ik dat er forse straffen waren uitgedeeld, aan beide betrokkenen. Deze hadden ongetwijfeld een enorme impact op het werk- en privéleven van de partijen. Toen hebben wij nogmaals contact met hen opgenomen. Zij hadden besloten om in hoger beroep te gaan en dit leek ons een goed moment om mediation opnieuw aan te bieden.

Dit keer reageerden beide partijen wél positief. Zij hebben toen overlegd met de advocaat generaal en die gaf hier mogelijkheid toe. Vervolgens heeft de mediation plaatsgevonden, in de aanwezigheid van hun advocaten. Dit werd uiteindelijk een heel bijzonder gesprek.

Grote effecten
Wat was begonnen als een relatief kleinschalig conflict op de vluchtstrook, had grootse effecten op hun leven gehad. Eén van hen zat al een tijdje thuis en de ander ondervond veel hinder van de verklaring omtrent gedrag. Dit had een negatieve invloed op zijn zakelijke relaties. In de mediation was het eigenlijk de eerste keer dat zij dit openlijk bespraken en van elkaar hoorden.

De juridische kant was hen natuurlijk welbekend, maar de impact van de uitspraken op het werk- en gezinsleven van de ander was dit niet. Het incident was inmiddels twee jaar geleden en dit was de eerste keer dat zij dit met elkaar konden delen. De conclusie die al snel volgde was dat zij dit nooit hadden gewild en dat zij zo snel mogelijk een oplossing wilden vinden. Ze wilden verder met hun leven en gunden dit de ander ook.

Nieuwe rol voor advocaten
In dit vervolggesprek stonden de advocaten opeens voor een compleet nieuwe taak. Zij dienden zo snel mogelijk een uitkomst te vinden voor béide cliënten, in plaats van alleen voor hun eigen cliënt. Eén van de advocaten zei, ‘dit is een hele uitdaging, wij zijn twee jaar bezig geweest om alleen voor onze cliënt te zorgen dat hij wint, en nu moeten wij ervoor zorgen dat beide cliënten er op een goede wijze uitkomen’. Maar het lukte. Wij hebben met de cliënten en hun advocaten de stukken opgesteld en naar het hof gestuurd. Zij schikte in onze uitkomst. Dit was natuurlijk een prachtige afloop: beide partijen hadden ‘gewonnen’ en konden snel verder met hun normale leven.

Het was in deze zaak erg leuk om te zien dat de advocaten veel plezier hadden in deze rol. In een half uur tijd dienden zij een verhaal op papier te zetten waar hun cliënten gezamenlijk het beste uitkwamen. Dit was compleet nieuw voor ze, maar het ging ze heel goed af.

Mediation in strafrechtzaken: verkeersruzie