KiesUwCursus
Home Cursussen

Intervisie advocatuur

Opleidingsniveau
+ Meer
1 resultaat
Per pagina:
CPO Altijd scherp – april 2024

Intervisie advocatuur

Intervisie Cursussen voor Advocaten – Verbeter uw Professionele Praktijk

Intervisie verplichting

Sinds 1 maart jl. zijn advocaten verplicht jaarlijks te voldoen aan kwaliteitstoetsen door middel van gestructureerde feedback. Door middel van deze feedback kunnen collega’s of vakgenoten leren van elkaars ervaringen, successen, problemen en uitdagingen. U kunt ieder jaar kiezen aan welke vorm van gestructureerde feedback u gaat deelnemen. U kunt kiezen voor:

 • intervisie
 • peer review
 • gestructureerd intercollegiaal overleg

Op deze pagina gaan wij in op intervisie.

In dit artikel bespreken we de voordelen van intervisie en waarom het een waardevol instrument is voor advocaten. We zullen ook enkele belangrijke onderwerpen en voordelen van intervisie cursussen benoemen.

Wat is Intervisie?

Intervisie is een gestructureerd proces waarbij een groep advocaten regelmatig bijeenkomt om casussen en praktijksituaties te bespreken. Het doel is om van elkaar te leren, ervaringen te delen, feedback te geven en gezamenlijk oplossingen te vinden. Door deel te nemen aan intervisie kunnen advocaten hun professionele competenties versterken en beter inspelen op complexe juridische uitdagingen.

Belangrijke Onderwerpen in Intervisie Cursussen:

 1. Casusbespreking: Intervisie cursussen bieden u als advocaat de gelegenheid om uw eigen casussen in te brengen en te bespreken met vakgenoten. Dit stelt u in staat om verschillende perspectieven en benaderingen te verkennen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en verbeterde strategieën voor het oplossen van juridische vraagstukken.
 2. Ethiek en Professionele Verantwoordelijkheid: Intervisie biedt een platform om ethische dilemma’s en professionele verantwoordelijkheid te bespreken. Advocaten kunnen samen reflecteren op complexe situaties en besluitvormingsprocessen, waardoor u uw ethische bewustzijn kunt vergroten en effectieve oplossingen kunt vinden die in overeenstemming zijn met de beroepsethiek.
 3. Juridische Ontwikkelingen: Door intervisie kunt u op de hoogte blijven van de nieuwste juridische ontwikkelingen. De deelnemers kunnen informatie delen over recente wetten, rechtszaken en jurisprudentie, waardoor ze hun kennis kunnen actualiseren en beter kunnen anticiperen op veranderingen in de juridische omgeving.

Vereisten voor intervisie

 • De intervisiebijeenkomsten vinden plaats in een groep van minimaal drie en maximaal tien advocaten. Intervisie vindt plaats ten minste acht uur per jaar, met ten minste twee uur en ten hoogste vier uur aangesloten per dag onder begeleiding van een deskundige. Wilt u zelf aan de slag als gespreksleider? Bekijk dan deze cursus van Sdu: officiële opleiding gespreksleider intervisie
 • De deelnemers aan de bijeenkomsten zijn gespecialiseerd in hetzelfde rechtsgebied/de rechtsgebieden;
 • Voorafgaand aan de intervisie bespreken de deelnemers de reikwijdte van de geheimhouding van de cases die besproken worden tijdens de intervisie;
 • Elke deelnemende advocaat brengt in ieder geval één dilemma of vraag in over zijn of haar eigen functioneren, praktijkuitvoering of praktijkuitoefening;
 • Na afloop van de intervisie ontvangt u van de gespreksleider of het opleidingsinstituut een certificaat van deelname.

Zie de website van de Orde van Advocaten voor meer informatie: “aan de slag met intervisie”

Voordelen van Intervisie Cursussen:

 1. Professionele Groei: Intervisie biedt advocaten de mogelijkheid om te groeien als professionals. Door het delen van ervaringen en het ontvangen van constructieve feedback kunnen ze hun vaardigheden, kennis en competenties verder ontwikkelen.
 2. Netwerkmogelijkheden: Intervisie cursussen creëren een omgeving waar advocaten kunnen netwerken en relaties kunnen opbouwen met collega’s uit verschillende specialisaties. Dit kan leiden tot waardevolle samenwerkingen, verwijzingen en nieuwe zakelijke kansen.
 3. Verbeterde Cliëntenservice: Door deel te nemen aan intervisie kunnen advocaten hun dienstverlening aan cliënten verbeteren.

Als advocaat is het essentieel om voortdurend uw vaardigheden en kennis bij te schaven om uw professionele praktijk te verbeteren. Een effectieve manier om dit te doen is door deel te nemen aan intervisie cursussen voor advocaten.

Opleiders

Op KiesUwCursus.nl vindt u intervisie cursussen terug van diverse opleiders. Bekijk het aanbod van onder andere:

Terug naar boven