console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Zakelijk Nederlands

Zakelijk Nederlands

Info

Met deze 2-daagse workshop spijkert u uw kennis van de Nederlandse spelling, grammatica en tekstopbouw snel en plezierig bij. In een kleine groep gaan we samen aan de slag met allerlei taaladviezen en -regels. Er is tijdens de twee dagdelen bovendien voldoende ruimte voor eigen inbreng en vragen.

Programma"

Programma

Onderwerpen dag 1

 • Werkwoordspelling 
  Voor iedereen die d’tjes en t’tjes soms vermijdt en nu eens een keer echt wil weten hoe dat moet, inclusief de regels voor werkwoorden die uit het Engels komen, zoals managen en deleten.
 • Los of vast? 
  Wanneer schrijven we woorden aan elkaar en wanneer los? Waarom schrijven we informatiebijeenkomst aan elkaar, maar informatie-uitwisseling met een streepje? En is zzp’er of zzp-ercorrect geschreven? En welke kleur heeft een rodewijnglas?
 • Tekstopbouw en alinea-indeling
  Welke informatie zet u waar en hoe houdt u de aandacht van uw lezer vast? Welke rol kunnen verbindingswoorden daarin spelen en welke keuzes kunt u in dat kader maken?

Onderwerpen dag 2

 • Herhaling dag 1 
  We herhalen de belangrijkste dingen uit dag 1 en er is daarbij ruimte voor vragen en inbreng vanuit de groep.
 • Schrijfstijl
  We onderzoeken taaladviezen die kunnen helpen om actief en bondig te schrijven.
 • Hoofdletters
  Dit is een onderwerp dat veel twijfel oproept: schrijven we ‘het Noorden van Nederland’ of ‘het noorden van Nederland’? En hoe zit het met geloofsovertuigingen, feestdagen, periodes en stromingen (Islam/islam, carnaval/Carnaval, joden/Joden, de Middeleeuwen/middeleeuwen)? We duiken in de belangrijkste regels.
 • Leestekens
  De belangrijkste leestekens zoals de punt en de komma, maar ook de dubbele punt en de puntkomma passeren de revue.
 • Lastige taalkwesties
  Om de tweede dag goed af te sluiten breken we ons het hoofd over lastige taalkwesties, zoals de juiste keuze tussen de verwijswoorden die, dat en wat. En vinden sommige of sommigen het Nederlands een lastige taal? We gaan op onderzoek uit naar de patronen en regels achter interessante taalvalkuilen.

Ter voorbereiding op de eerste dag vragen we u om een schrijfopdracht aan te leveren. Die schrijfopdracht geeft de taaltrainer inzicht in uw valkuilen, zodat zij aan de meest relevante onderwerpen extra aandacht kan geven.

De prijs is inclusief studiemateriaal, koffie, thee en lunch, tussentijdse huiswerkbegeleiding en bewijs van deelname.

Persoon

Sprekers

 • Marleen Severijnen

  Marleen is Neerlandica en ze verzorgt taaltrainingen Nederlands aan Nederlanders en aan anderstaligen. Daarnaast redigeert ze teksten en werkt ze mee aan publicaties over correct en effectief taalgebruik binnen zakelijke correspondentie.

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van De Taaltrainer

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling