KiesUwCursus
Home Cursussen Witwassen: wanneer is iets verdacht en hoe is dat te herkennen?

Witwassen: wanneer is iets verdacht en hoe is dat te herkennen?

De laatste jaren blijken advocaten, notarissen, accountants of andere specialisten zoals belastingadviseurs staats vaker dichter betrokken bij witwassen of criminele activiteiten dan zij dachten. Hoe voorkomt u dat u achteraf betrokken blijkt te zijn bij zo’n soort activiteit? Dat u achteraf van andere professionals of in de publieke opinie een verwijt krijgt dat u het niet hebt gezien?

In deze Masterclass gaat u met de specialisten Dick Crijns (tot voor kort senior adviseur van het Anti Money Laundering Centre) en Ed van Liere (advocaat bij Van Doorne) aan de hand van voor iedereen herkenbare cases op zoek naar mogelijke risico’s die kunnen samenhangen met alledaagse vragen van uw (potentiële) cliënten.

De doelstelling is om te onderzoeken welke vragen u als professional kunt stellen om de zekerheid te krijgen dat u niet in een onwenselijke situatie terecht komt!

In workshop vorm vergroot u uw tooling als professional zodat u de (formele) vragen kunt voorkomen zoals 1) moet ik een melding doen 2) loop ik strafrechtelijk een risico 3) loop ik een serieus tuchtrechtelijk risico of 4) een civiel aansprakelijkheidsrisico.

De bedoeling is dat u na deze Masterclass makkelijker cliënten er uit filtert waar u geen zaken (meer) mee wenst te doen, zelfs voordat u aan de formele Wwft kant toe komt.

Om u een voorbeeld te geven van wat u op deze Masterclass kunt verwachten: Eric Franken en Ed van Liere behandelen dit soort cases met u:

Wat zou u doen bij deze case?
• Ondernemer komt met de vraag “er wil iemand een ATM in mijn winkel zetten; Ik zit bij centraal station met veel toeristen; zij hebben een vergunning hiervoor.
• Krijg maandelijks stevig vast bedrag voor plaats en elektra. Ik krijg extra 2% van de “omzet”.
• Als zij ATM moeten bijvullen kost het 1% van bijgevulde bedrag (dus ik houd 1% altijd over). Maar ik mag dus ook zelf bijvullen.
• Klant betaalt vast bedrag en 3% over opgenomen bedrag dus hun winst is altijd 1% en het vaste bedrag.
Wat kan hier fout gaan?
=> Wat is uw advies? Doen of niet doen?

Of bij deze case?
• Nieuwe klant die in internationale (olie)handel zit wil in NL bedrijf oprichten dat spot transacties gaat doen in olie / granen / etc. Het wordt uitgelegd dat het gaat om partijen die verscheept worden en tijdens het vervoer vaak en veelvuldig verhandeld worden.
Welke vragen stelt u aan uw cliënt? Weet u bijvoorbeeld waarom deze klant zich in NL wil vestigen en niet op fiscaal betere locaties? Kent u de risico’s van gebruiken van deze handel ten behoeve van misbruik van het Nederlands fiscaal/financieel systeem?

• Stel dat dit bedrijf wordt opgericht en u krijgt al snel de vraag om mee te werken aan goede standaard contracten en de administratieve afhandeling.
• De contacten lopen daarna via een NL advocaat en NL accountant/fiscalist en beiden worden ook gebeld door de Nl banken van het bedrijf met vragen over de contracten (geld komt en gaat van en naar buitenland en kleinen banken). De wederpartijen zijn vrijwel allemaal off shores.
• Het Nederlandse bedrijf houdt er een kleine marge op over en maakt jaarlijks kleine winst.
• Het Nederlandse bedrijf handelt vrijwel alleen met grote markt partijen zoals shell etc.
Dit bedrijf wordt er wederom tussen geschoven om in bezit te komen van partijen olie graan etc. die internationaal te verhandelen zijn (en ook verhandeld worden). Na de verkrijging gaan ze het off shore verkeer in; worden daar gebruikt om zowel gelden over te boeken en waardensprongen te laten realiseren (legitimatie en verplaatsing).
Hoe wenselijk is dit? Welke risico’s loopt u?

Kortom: een interessante Masterclass voor een ieder die wel eens met dit soort situaties te maken heeft. Het aantal deelnemers is beperkt om een hoog niveau te garanderen. Schrijf u dus nú in!

Programma

10.00 uur Ontvangst met koffie en thee

10.30 uur Intro – Witwassen: wanneer is iets verdacht en hoe is dat te herkennen?

Doelstelling van deze masterclass
Inventarisatie wensen/vragen van deelnemers

10.45 uur Casus behandeling Hoe witwassen te herkennen – 1

12.30 uur Lunchpauze

13.15 uur Casus behandeling Hoe witwassen te herkennen – 2

14.15 uur Koffie-/theebreak

14.30 uur Casus behandeling Hoe witwassen te herkennen – 3

15.15 uur Vragen deelnemers beantwoord?

15.30 uur Einde cursus

Sprekers

 • Ed van Liere

  Advocaat bij Van Doorne

 • Dick Crijns

  Sr. Adviseur AMLC

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van Lexlumen

Wat vonden uw vakgenoten?

Bert Lassche

Goede training, echter het lijkt erop alsof met deze online training voldaan wordt aan de opleidingseis voor de Wwwft, waarvoor echter, tenzij ik dat verkeerd zie, 2 uur / opleidingspunten vereist zijn

Edy Hoogendam

Zeer goede docent en actueel voor mijn praktijk

8.0
2 totaal
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling