KiesUwCursus
€ 549,00 (excl. van btw)
Home Cursussen Wet Wapens en Munitie – Theorie en Praktijk

Wet Wapens en Munitie – Theorie en Praktijk

De Wet Wapens en Munitie geeft regels inzake het vervaardigen, het verhandelen, vervoeren, voorhanden hebben, dragen, enzovoorts van wapens en munitie. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?  Wat valt er nu onder dat “enzovoorts”? Welke uitleg wordt er nu aan gegeven in de praktijk, en welke ontwikkelingen zijn er? Tijdens deze cursus leert u de ins- en outs over de Wet Wapens en Munitie, en maakt u op een bijzondere manier kennis met het onderwerp!

De tijdsduur van de cursus is 6 uur. Tijdens de cursus staat de praktijk centraal. De cursus wordt gepresenteerd door mr. Jan Vlug en ing. Jaś van Driel. Tot slot is er na de cursus gelegenheid om zelf de schietbaan op te gaan onder begeleiding van een instructeur. 

Tijdens deze cursus zullen de volgende onderwerpen worden behandeld:

 • soorten wapens en hun plek in de WWM (artikel 2 WWM, categorie I-IV) en munitie;
 • systematiek en relevante wet- en regelgeving;
 • opzet en structuur van de WWM;
 • strafvorderlijke kwesties WWM zoals doorzoeking, inbeslagneming, onderzoek, fouilleren (reactief en preventief, veiligheidsfouillering);
 • materieel strafrechtelijke praktijk WWM (gedragingen, samenloop, opzet, poging, deelneming/medeplegen en strafuitsluitingsgronden (dwaling);
 • definities van wapens, munitie, onderdelen en hulpstukken;
 • defecte, incomplete en ondeugdelijke wapens;
 • verpakkingen;
 • Capita Selecta (legaal wapenbezig, penitentiair- rechtelijke aspecten, artikel 3 WWM, verweren (uitdrukkelijk standpunten), tenlastelegging, bestanddeel of fait d’excuse, overtreding of misdrijf, commune delicten met wapens en bestuursrechtelijke aspecten);
 • praktijkgevallen en vragen. 

Doelstelling
Na de cursus is de cursist op de hoogte van de ontwikkelingen met betrekking tot de Wet Wapens en Munitie, en heeft kennis over de relevante wetssystematiek en voorkomende begrippen en definities in vertaling naar de praktijk. 

Doelgroep en niveau: 
De deelnemer beschikt over basiskennis van het straf(proces)recht. Deze cursus is bedoeld voor advocaten en andere academisch geschoolde juristen. 

Daarom Toga academie: 
✔ Kleine groepen ✔ Niet-saai garantie ✔ Altijd vlakbij de trein ✔ Heerlijke lunch en borrel ✔ Inclusief handig naslagwerk ✔ Makkelijk parkeren

Programma

Datum en tijd: 14 mei 2020 van 10:00 – 19:00 uur.

Sprekers

 • Mr. Jan Vlug

  Mr. Jan Vlug is sinds 1992 strafrechtadvocaat en is in die hoedanigheid betrokken geweest bij veel bekende zaken. Hij is tevens docent en spreker bij diverse (onderwijs)instellingen en is o.a. lid van de Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten, arrondissement Overijssel, portefeuille strafrecht.

 • Ingenieur Jaś van Driel

  Ingenieur Jaś van Driel is sinds mei 2013 geregistreerd als gerechtelijk deskundige op het vakgebied 006.2 "Toetsing aan de Wet Wapens en Munitie". Sinds 1984 is ing. Jaś van Driel consultant wapens en wapenwet- en regelgeving, zowel Nederlandstalig als internationaal (Fare Consultants). Daarnaast is hij landelijk onafhankelijk deskundige voor de Nederlandse politie- academie en levert daarbij expertise op het gebied van categorisering van wapens, daarbij uitgaand van een analyse van de technische eigenschappen daarbij en het bepalen of een wapen vrijgesteld is of niet.

Editie(s)

Reviews over cursussen van De Toga Academie

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling