De ontwikkelingen in de markt gaan in hoog tempo door, maar de Omgevingswet is er nog niet. Hoe ga je dit ruimtelijk optimaal regelen en faciliteren? Dit zal sowieso met een ruimtelijk plan moeten, maar dan wel al met het toekomstige omgevingsplan in het oog.
Deze praktische cursus geeft handvatten om nu al te werken met toekomstgerichte ruimtelijke plannen, gebruikmakend van alle mogelijkheden die de huidige wetgeving biedt en met oog voor de mogelijkheden van de Omgevingswet.
In de cursus wordt ingezoomd op de mogelijkheden om een plan flexibeler te maken en beter in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld door globaal te bestemmen, het inzetten van afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden, voorwaardelijke verplichtingen en de meerwaarde van het aanmelden van plannen voor de Crisis- en herstelwet. Ook wordt ingegaan op de onderbouwing en verantwoording van de bestemmingsregeling in de toelichting, bv.: welke milieuaspecten komen aan de orde en hoe diepgaand moet dit behandeld of onderzocht worden? Hierbij komen eventuele risico’s en voor- en nadelen van bepaalde wijzen van regelen ook expliciet aan de orde.
Niet aan de orde komt het consolideren van vigerende bestemmingsplannen, de cursus is met name bedoeld om bij de deelnemers een andere ‘mindset’ te creëren zodat men creatiever om kan gaan met het huidige instrumentarium, zoveel mogelijk in de lijn van de komende Omgevingswet.
Het onderscheidende van deze cursus is dat deze is opgebouwd aan de hand van praktijkcasussen en -voorbeelden. Aan de hand van deze casussen leren deelnemers stapsgewijs om zelf een toekomstgericht ruimtelijk plan op te stellen. Na een korte introductie per aspect volgen opdrachten. Het eindresultaat is een vernieuwende blik op het maken van toekomstgerichte plannen.
Reviews over cursussen van Berghauser Pont Academy
Deel uw ervaring met vakgenoten!