KiesUwCursus
€ 1.650,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Weerstand en Polarisatie bij Participatie

Weerstand en Polarisatie bij Participatie

Het Centrum voor Conflicthantering is al sinds 1993 hét opleidingsinstituut tot erkend mediator en oplossingsgericht coach!

Bij participatie wil je weerstand en polarisatie ombuigen naar constructieve inzet van stakeholders en voortgang van je project. De specifieke vaardigheden, je houding en het proces vormen de kern van deze training.

Als je plannen maakt en projecten ontwikkelt voor uitbreiding en vernieuwing, zul je in overleg moeten treden met andere belanghebbenden. Dat kan een diverse lijst zijn, zoals omwonenden, bedrijven, grondeigenaren, natuur- beschermingsorganisaties, boeren, overheden. Zij hebben belangen die vaak botsen.

Stakeholders laten zich horen, al dan niet georganiseerd. De Omgevingswet biedt een wettelijk kader. Hoe kunt u bij weerstand en polarisatie participatieprocessen tot een goed resultaat brengen?

Een voorbeeldcase

Een bedrijf, gelegen tussen een stad en een natuurgebied, wil haar bedrijfsterrein uitbreiden. De nieuwe Omgevingswet zegt dat zowel de initiatiefnemer als de gemeente daarover in gesprek moeten gaan met andere belanghebbenden. Dat kan een bont gezelschap zijn, zoals omwonenden, grondeigenaren en natuurbeschermingsorganisaties. Vaak melden zich ook onverwachte partijen, zoals een actiegroep of bewoners die zich niet vertegenwoordigd voelen door organisaties. Conflicten, boosheid, weerstand en polarisatie liggen bij participatie op de loer. Participatie is bedoeld om de kwaliteit van besluitvorming te vergroten en juridische procedures te voorkomen, maar desondanks liggen weerstand en polarisatie op de loer. Hoe leidt u het participatieproces in goede banen? Hoe gaat u om met tegenstellingen? Dat is waar deze driedaagse opleiding over gaat.

Omgaan met weerstand en polarisatie bij participatie wat en voor wie

De opleiding is bedoeld voor eenieder die in het kader van een initiatief of besluitvorming andere partijen wil of moet betrekken: omgevingsmanagers, gebiedsmakelaars, projectmanagers, beleidsbemiddelaars, bestuurders en bewonersorganisaties.

Interview met expert Hans Bekkers

Wij interviewden docent Hans Bekkers over zijn ervaringen, de opleiding, participatieprocessen en hoe hij tegen de Omgevingswet aankijkt.

Hans Bekkers: “De heilige drie-eenheid van deze opleiding is: vaardigheden, houding en aanpak. Hierin is het belangrijk dat de deelnemers leren alles te bevragen in plaats van zelf in te vullen, en dat zij nieuwsgierig zijn.

Resultaten van de opleiding

De opleiding is sterk gericht op toepassing in uw eigen praktijksituatie. Na deze training:

  • Kunt u effectief een participatietraject ontwerpen
  • Weet u wat bronnen van weerstand en polarisatie kunnen zijn en weet u te anticiperen
  • Kunt u specifieke participatievaardigheden, houding en aanpak inzetten om impasses te voorkomen en op te lossen
  • Bent u in staat om uw participatietraject tot een goed einde te brengen en duurzaam draagvlak te creëren.

Opbouw van de opleiding

De opleiding duurt zes dagdelen. De opbouw is geïnspireerd op de effectieve Participatiecirkel van het CVC. In iedere stap komen houding, procesaanpak en vaardigheden aan de orde
U bent in de gelegenheid om uw eigen praktijksituatie in te brengen, zodat de theorie direct van nut is voor uw praktijk. Er wordt veel aandacht besteed aan het oefenen van houding en vaardigheden bij weerstand en polarisatie bij participatie. Persoonlijke coaching staat daarbij centraal. Bij de opleiding ontvangt u een syllabus, readers, hand-outs en maakt u gebruik van de digitale leeromgeving.

Kosten

Inclusief: koffie/thee, lunches, een syllabus, readers, hand-outs en gebruik van de digitale leeromgeving.
Exclusief: eventuele reis- en verblijfskosten, verplichte en aanbevolen literatuur.
Het CvC is vrijgesteld van BTW.

Programma

Data en tijd: 12, 13 en 30 november, van 09:30 tot 17:00.

Sprekers

  • Linda Reijerkerk

    Ze heeft meer dan 30 jaar ervaring met participatieprocessen, zowel in haar 20-jarige carrière als mediator in het omgevingsbeleid, als projectleider in stakeholderprocessen in het buitenland.

  • Aik Kramer

    ervaren beleidsbemiddelaar, mediator en trainer, auteur van verschillende publicaties op dit vlak en oprichter van beleidsbemiddeling.nl

  • Hans Bekkers

    Ervaren beleidsbemiddelaar en mediator op het raakvlak van overheid, burger en bedrijfsleven

Editie(s)

Reviews over cursussen van Centrum voor Conflicthantering

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling