Windturbines in extraterritoriale wateren: kent u de goederenrechtelijke consequenties?
Voor de transitie naar een hernieuwbare energievoorziening wil de Nederlandse staat de komende jaren grote windparken realiseren op de Noordzee. Deze windparken komen buiten de Nederlandse territoriale wateren.
In dit webinar gaat Ben Schuijling in op de problematiek die hierbij komt kijken. De privaatrechtelijke status van de windturbines die op het Nederlands continentaal plat worden geplaatst, is namelijk verre van duidelijk.
Voor de financiering van de investeringen voor dit project is het van belang dat zekerheidsrechten kunnen worden gevestigd en uitgewonnen op deze extraterritoriale windparken. Er bestaat echter discussie over het antwoord op de vraag of buiten de territoriale wateren goederenrecht kan gelden. Een complicerende factor hierbij is dat het openbaar register voor onroerende zaken ophoudt bij de buitengrens van de territoriale zee.
Het webinar is een bewerkte versie van de rede die Ben Schuijling op 3 december 2020 uitsprak bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit. Het webinar is opgezet als een betoog en wijkt daardoor wat af van de gebruikelijke vorm van een webinar.
Na afloop bent u op de hoogte van de goederenrechtelijke problematiek van windparken op de Noordzee. Ook kunt u daarvoor een aantal potentiële oplossingen aanreiken.
Thema’s die onder meer aan bod komen:
- Wat zijn de plannen met windenergie op zee?
- Geldt er goederenrecht op het continentaal plat en zo ja, van welke staat?
- Wie wordt eigenaar van een installatie die op zee wordt gebouwd, zoals een windturbine?
- Kunnen op het windpark zekerheidsrechten rusten?
- Hoe kunnen die zekerheidsrechten worden uitgewonnen?
Reviews over cursussen van CPO
Deel uw ervaring met vakgenoten!