KiesUwCursus
Home Cursussen Webinar Zekerheid op buitengaatse installaties – november 2020

Webinar Zekerheid op buitengaatse installaties – november 2020

Windturbines in extraterritoriale wateren: kent u de goederenrechtelijke consequenties?

Voor de transitie naar een hernieuwbare energievoorziening wil de Nederlandse staat de komende jaren grote windparken realiseren op de Noordzee. Deze windparken komen buiten de Nederlandse territoriale wateren. 

In dit webinar gaat Ben Schuijling in op de problematiek die hierbij komt kijken. De privaatrechtelijke status van de windturbines die op het Nederlands continentaal plat worden geplaatst, is namelijk verre van duidelijk.

Voor de financiering van de investeringen voor dit project is het van belang dat zekerheidsrechten kunnen worden gevestigd en uitgewonnen op deze extraterritoriale windparken. Er bestaat echter discussie over het antwoord op de vraag of buiten de territoriale wateren goederenrecht kan gelden. Een complicerende factor hierbij is dat het openbaar register voor onroerende zaken ophoudt bij de buitengrens van de territoriale zee.

Het webinar is een bewerkte versie van de rede die Ben Schuijling op 3 december 2020 uitsprak bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit. Het webinar is opgezet als een betoog en wijkt daardoor wat af van de gebruikelijke vorm van een webinar.

Na afloop bent u op de hoogte van de goederenrechtelijke problematiek van windparken op de Noordzee. Ook kunt u daarvoor een aantal potentiële oplossingen aanreiken.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

  • Wat zijn de plannen met windenergie op zee?
  • Geldt er goederenrecht op het continentaal plat en zo ja, van welke staat?
  • Wie wordt eigenaar van een installatie die op zee wordt gebouwd, zoals een windturbine?
  • Kunnen op het windpark zekerheidsrechten rusten?
  • Hoe kunnen die zekerheidsrechten worden uitgewonnen?
CPO webinarbundel

Programma

Bekijk dit webinar op een zelfgekozen moment.

U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer een uur na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Deelname aan webinar

Wij schrijven u in via de website van CPO en maken een account voor u aan. Vervolgens ontvangt u een separaat bericht van CPO met een activatielink voor de registratie. Wanneer u op deze link klikt, kunt u een wachtwoord aanmaken en is uw inschrijving voltooid. U kunt het webinar bekijken, wanneer u wilt, vanaf de datum dat deze beschikbaar is.

Indien u al een account heeft, omdat u al eerder een webinar van CPO heeft gevolgd, krijgt u van ons een mail met een link naar het webinar. Hierna hoeft u slechts op de rode button ‘Bekijk het webinar’ of ‘Aanmelden voor dit webinar’ te klikken en kunt u inloggen met uw inloggegevens. In het geval dat u uw inloggegevens niet meer weet, kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.

 

Sprekers

  • Prof. mr. Ben Schuijling

    Hoogleraar Burgerlijk recht en directeur OO&R Radboud Universiteit

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling