KiesUwCursus
Home Cursussen Webinar Verkrijging door verjaring

Webinar Verkrijging door verjaring

Kent u de argumenten voor of tegen verkrijgende verjaring?

Verkrijging door verjaring is nog steeds een relevant leerstuk, ook na het arrest Gemeente Heusden/Verweerders. Daarin draaide het om verkrijging van grond door verjaring, maar de actie op grond van onrechtmatige daad uit dit arrest zal niet in alle gevallen slagen. Daarnaast hebben zich de afgelopen jaren ontwikkelingen in de jurisprudentie en literatuur voorgedaan op het gebied van verjaring. Mogelijk leiden die ertoe dat ook beperkte rechten eerder door verjaring verkregen kunnen worden dan voorheen werd gedacht.

In dit webinar gaat de docent daarom dieper in op het leerstuk van verkrijging door verjaring. Ze bespreekt de verkrijgende verjaring en de verkrijging door bevrijdende verjaring. Ook komen onderwerpen als het bezit, de goede trouw, verkrijging en tenietgaan van beperkte rechten door verjaring aan bod. En uiteraard besteedt de docent aandacht aan de onrechtmatige daadsactie uit het arrest Gemeente Heusden/Verweerders. Verder gaat ze in op de valkuilen van dit leerstuk. Zo wordt regelmatig te snel gedacht dat geen sprake is van goede trouw of bezit. En in de praktijk blijkt dat de betekenis van het slot van art. 3:314 lid 2 BW over bezit als voortzetting van een toestand niet altijd goed begrepen wordt.

De docent behandelt de onderwerpen praktijkgericht. U krijgt handvatten voor argumenten voor of tegen het optreden van verkrijging door verjaring. Ook leert u de argumenten van de wederpartij op waarde te schatten. Na afloop van heeft u uw kennis over het leerstuk verkrijgende verjaring verdiept. U heeft een actueel overzicht en handvatten voor de dagelijkse praktijk.

Thema’s die onder meer aan bod komen:

  • de verkrijgende verjaring van art. 3:99 BW
  • de verkrijging door bevrijdende verjaring van art. 3:105 BW
  • het bezit
  • de goede trouw
  • verkrijging en tenietgaan van beperkte rechten zoals erfdienstbaarheden door verjaring
  • het arrest Vogelzang/Landgraaf

Programma

U kunt dit webinar terugkijken op een zelfgekozen moment

U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer een uur na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Deelname aan webinar

Wij schrijven u in via de website van CPO en maken een account voor u aan. Vervolgens ontvangt u een separaat bericht van CPO met een activatielink voor de registratie. Wanneer u op deze link klikt, kunt u een wachtwoord aanmaken en is uw inschrijving voltooid. U kunt het webinar bekijken, wanneer u wilt, vanaf de datum dat deze beschikbaar is.

Indien u al een account heeft, omdat u al eerder een webinar van CPO heeft gevolgd, krijgt u van ons een mail met een link naar het webinar. Hierna hoeft u slechts op de rode button ‘Bekijk het webinar’ of ‘Aanmelden voor dit webinar’ te klikken en kunt u inloggen met uw inloggegevens. In het geval dat u uw inloggegevens niet meer weet, kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.

Sprekers

  • Mr. dr. Valérie Tweehuysen

    Universitair hoofddocent vaksectie Burgerlijk Recht

Editie(s)

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling