KiesUwCursus
Home Cursussen Webinar Het recht op een zakelijke bankrekening – oktober 2020

Webinar Het recht op een zakelijke bankrekening – oktober 2020

Weet u wanneer een bank een zakelijke rekening terecht mag opzeggen of weigeren te verstrekken?

Het komt steeds vaker voor dat een bank een zakelijke betaalrekening opzegt of weigert omdat de bank vreest dat de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) niet wordt nageleefd. De gevolgen daarvan zijn groot. Zonder betaalrekening is het voor zakelijke klanten vrijwel onmogelijk hun bedrijf te voeren.

In dit webinar staat de vraag centraal hoe ver de poortwachtersfunctie van banken gaat om te voorkomen dat criminele gelden door het financiële systeem lopen.

De docent gaat uitgebreid in op het cliëntenonderzoek, ook wel Customer Due Diligence (CDD) genoemd. Banken moeten doorlopend weten met wie zij zakendoen. Afhankelijk van de risicobeoordeling kiest een bank voor een vereenvoudigd of juist een verscherpt cliëntenonderzoek. De Wwft bepaalt dat wanneer banken niet kunnen voldoen aan het cliëntenonderzoek, zij de zakelijke relatie beëindigen.

Aan de hand van actuele jurisprudentie bespreekt de docent de vraag onder welke omstandigheden een bank al dan niet terecht een zakelijke betaalrekening kan opzeggen of weigeren te verstrekken. De rol van de correspondentbank komt daarbij eveneens aan de orde. En wat zijn oplossingen om het categoraal uitsluiten van bepaalde klanten tegen te gaan?

Na het volgen van het webinar weet u welke verplichtingen een zakelijke rekeninghouder tegenover de bank heeft. Ook heeft u inzicht in de toets die de rechter uitvoert bij het al dan niet mogen opzeggen of het weigeren van een zakelijke betaalrekening.

Vragen waarop u een antwoord krijgt:

  • Aan welke verplichtingen uit de Wwft en de Wft, en meer specifiek in het kader van het cliëntenonderzoek, moeten banken voldoen?
  • Wat zijn de gevolgen van deze verplichtingen voor zakelijke rekeninghouders?
  • In welke gevallen is, vanwege de op de bank rustende zorgplicht, een inbreuk op de contractsvrijheid van banken gerechtvaardigd?
  • Welke oplossingen zijn denkbaar om het categoraal uitsluiten van bepaalde klanten tegen te gaan?

Doelgroep

Advocaten, juristen en bankmedewerkers

Niveau

Verdiepend

Programma

Dit webinar is opgenomen op 7 oktober 2020. U kunt dit webinar terugkijken op een zelfgekozen moment. 

U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer een uur na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Deelname aan webinar

Wij schrijven u in via de website van CPO en maken een account voor u aan. Vervolgens ontvangt u een separaat bericht van CPO met een activatielink voor de registratie. Wanneer u op deze link klikt, kunt u een wachtwoord aanmaken en is uw inschrijving voltooid. U kunt het webinar bekijken, wanneer u wilt, vanaf de datum dat deze beschikbaar is.

Indien u al een account heeft, omdat u al eerder een webinar van CPO heeft gevolgd, krijgt u van ons een mail met een link naar het webinar. Hierna hoeft u slechts op de rode button ‘Bekijk het webinar’ of ‘Aanmelden voor dit webinar’ te klikken en kunt u inloggen met uw inloggegevens. In het geval dat u uw inloggegevens niet meer weet, kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.

Sprekers

  • Mr. Maartje Van der Beek

    Advocaat BAIS Legal

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling