console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Webinar FZ&I – Girale betaling rond faillissement

Webinar FZ&I – Girale betaling rond faillissement

Info

In één uur op de hoogte van de actualiteiten op het gebied van girale betaling rond faillissement

In dit webinar spreekt Schuijling over girale betaling rond faillissement. Een betaalrekening stelt de rekeninghouder in staat om deel te nemen aan het girale betalingsverkeer. Door creditering of debitering kunnen mutaties worden verwerkt op de betaalrekening. Schuijling bespreekt in welke gevallen wijziging van de betaalrekening leidt tot het ontstaan van een vordering op of een schuld aan de bank. Hij gaat in dit verband ook in op de figuur stornering, waarbij een boekhoudkundige correctie plaatsvindt en juist geen vordering of schuld ontstaat op of aan de bank.

Als door creditering een vordering van de cliënt op de bank ontstaat, kan de bank deze vordering verrekenen als zij vóór creditering een vordering had op de cliënt. Als deze verrekening plaatsvindt in het zicht van of tijdens faillissement kan het zo zijn dat de verrekening niet is toegestaan. Schuijling legt aan de hand van verschillende uitspraken van de Hoge Raad de inhoud en achtergrond uit van de regels die gelden voor verrekening tijdens faillissement. Hierbij gaat hij ook in op de reikwijdte van de uitzondering die de Hoge Raad formuleerde in Mulder/CLBN.

Als debitering van de rekening van een cliënt van de bank plaatsvindt in het zicht van of tijdens faillissement kan de curator soms het geld terugvorderen van de bank of de ontvanger van het geld.  Schuijling bespreekt wanneer en op grond waarvan de bank of de ontvanger kunnen worden aangesproken tot (terug)betaling. Hij bespreekt hierbij tevens de uitspraken Huijzer q.q./Rabobank en ING/Manning q.q.

Overzicht Jurisprudentie

Girale betalingen algemeen

Inkomende girale betalingen

 • HR 7 oktober 1988, NJ 1989/449 m.nt. J.B.M. Vranken (Amro/THB)
 • HR 17 februari 1995, ECLI:NL:HR:1995:ZC1641, NJ 1996/471 m.nt. W.M. Klein (Mulder q.q./CLBN)
 • HR 23 april 1999, ECLI:NL:HR:1999:ZC2940, JOR 1999/109 m.nt. H.L.E. Verhagen (Van Gorp q.q./Rabobank)
 • HR 19 november 2004, ECLI:NL:HR:2004:AR3137, JOR 2005/19 m.nt. A. Steneker (ING/Gunning q.q.)
 • HR 14 juni 2013, ECLI:NL:HR:2013:BZ5663JOR 2013/264 m.nt. N.E.D. Faber (ABN Amro/Favini)
 • HR 23 november 2018, ECLI:NL:HR:2018:2189JOR 2019/27 m.nt. B.A. Schuijling (Rabobank/Eurocommerce)

Uitgaande girale betalingen

Verder lezen?

 • E.D. Faber, Verrekening (Serie Onderneming en Recht deel 33), Deventer: Kluwer 2005, in het bijzonder p. 5-8, 182-186 en 384-404.
 • J. Verdaas, “De girale betaling ten laste van een creditsaldo na aanvang van het faillissement van de rekeninghouder”, TvI 2012/32.
 • A. Schuijling, Verrekening (Monografieën BW nr. B40), Deventer: Kluwer 2018, in het bijzonder nr. 28, 46-48.

Kies zelf een moment om het webinar te bekijken.

CPO webinarbundel
Programma"

Programma

U kunt het webinar bekijken op een moment dat het u schikt.

U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer een uur na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Deelname aan webinar 

Wij schrijven u in via de website van CPO en maken een account voor u aan. Vervolgens ontvangt u een separaat bericht van CPO met een activatielink voor de registratie. Wanneer u op deze link klikt, kunt u een wachtwoord aanmaken en is uw inschrijving voltooid. U kunt het webinar bekijken, wanneer u wilt, vanaf de datum dat deze beschikbaar is.

Indien u al een account heeft, omdat u al eerder een webinar van CPO heeft gevolgd, krijgt u van ons een mail met een link naar het webinar. Hierna hoeft u slechts op de rode button ‘Bekijk het webinar’ of ‘Aanmelden voor dit webinar’ te klikken en kunt u inloggen met uw inloggegevens. In het geval dat u uw inloggegevens niet meer weet, kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.

Persoon

Sprekers

 • Prof. mr. Ben Schuijling

  hoogleraar Burgerlijk recht en directeur OO&R Radboud Universiteit

Review

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling