KiesUwCursus
Home Cursussen Webinar Conclusie van antwoord – oktober 2023

Webinar Conclusie van antwoord – oktober 2023

Hoe schrijft u de ideale conclusie van antwoord?

Sinds de conclusies van repliek en dupliek zijn afgeschaft, komt het er voor de gedaagde in een dagvaardingsprocedure op aan alle relevante feiten en alle juridische argumenten in de conclusie van antwoord op te nemen. De rechter mag namelijk aan het eind van de mondelinge behandeling al mondeling eindvonnis wijzen. De conclusie van antwoord moet dus in één keer goed zijn.

Maar hoe ziet de ideale conclusie van antwoord eruit? Daarop krijgt u antwoord in dit webinar. De docent benadert het opstellen van een conclusie van antwoord vanuit het perspectief van een rechter. Hoe leest een rechter een processtuk en wat vindt hij/zij prettig, of juist niet? U krijgt praktische tips voor een goed bewijsaanbod. Ook gaat de docent in op de bewijslastverdeling. Hoe moet u daarmee omgaan?

Een algemene ontwikkeling is dat helder taalgebruik steeds belangrijker wordt gevonden. Zorg daarom voor een goed, helder, overtuigend en in vlekkeloos Nederlands geschreven conclusie van antwoord. Ook daaraan besteedt de docent aandacht. Veel advocaten denken bijvoorbeeld dat elk element in elke zin moet worden benadrukt omdat de rechter het anders niet begrijpt. Voorbeelden zijn: ‘volstrekt onjuist’, ‘absoluut niet waar’ en ‘totaal onzinnig’. Dat werkt meestal averechts. Een rechter begrijpt het uitstekend als een stelling van de wederpartij ‘onjuist’ of ‘onwaar’ wordt genoemd.

Na afloop van dit webinar kunt u betere en effectievere conclusies van antwoord schrijven.

Vragen waarop u antwoord krijgt:

  • Hoe ziet de ideale conclusie van antwoord eruit?
  • Hoe krijgt de rechter de feiten graag gepresenteerd?
  • Hoe ziet een goed bewijsaanbod eruit?
  • Hoe om te gaan met de bewijslastverdeling?

Doelgroep: Advocaten, deurwaarders, rechtsbijstandverzekeraars, gemachtigden en andere rechtshulpverleners

Niveau: Verdiepend

Programma

U kunt dit webinar terugkijken op een zelfgekozen moment

U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer een uur na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Sprekers

  • Mr. dr. René Klomp

    Raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling