KiesUwCursus
Home Cursussen Webinar Actualiteiten FZ & I – Uitwinning pand en hypotheek, eigendomsvoorbehoud, vennootschap onder firma

Webinar Actualiteiten FZ & I – Uitwinning pand en hypotheek, eigendomsvoorbehoud, vennootschap onder firma

In een uur op de hoogte van de actualiteiten op het gebied van Financiering, Zekerheden en Insolventie

Dit webinar bestaat uit drie delen waarin Faber recente ontwikkelingen bespreekt op het terrein van de uitwinning van pand- en hypotheekrechten, het eigendomsvoorbehoud en de vennootschap onder firma. Per onderdeel wordt een aantal arresten besproken.

Eerst worden een aantal nieuwe ontwikkelingen met betrekking op de uitwinning van een pandrecht besproken. Hierbij komen aan bod: de verhouding tussen 3:250 e.v. BW en 2:195 en 2:198 BW bij de uitwinning van een pandrecht op aandelen; afwijkende wijzen van uitwinning van pandrechten in de zin van 3:251 BW; en de uitwinning van zekerheidsrechten tijdens een schuldsanering. Daarna wordt het arrest van de Rb Amsterdam 20 maart 2019 kritisch besproken.

In het deel over eigendomsvoorbehoud wordt eerst ingegaan op twee arresten omtrent 3:91 en 3:92 BW. Faber geeft aan wat de praktische problemen zijn van het arrest Nijverdal Ten Cate/Wilderink q.q.. Daarna worden besproken het arrest Rabobank/Reuser en Rb. Amsterdam 27 maart 2018 besproken.

Tenslotte gaat Faber in op de vennootschap onder firma. Hierbij ligt de nadruk op de status en het rechtskarakter van de vof. Een vennootschap onder firma heeft geen rechtspersoonlijkheid, maar wel een afgescheiden vermogen waarmee het deelneemt aan het economisch verkeer. Tot 2015 leidde het faillissement van de vof ook automatisch tot het faillissement van de vennoten. In 2015 heeft de HR geoordeeld dat dit niet meer juist is. In HR 19 april 2019 wordt nader ingegaan op het rechtskarakter van de vof.

CPO webinarbundel

Programma

U kunt het webinar bekijken op een moment dat het u schikt.

U dient aansluitend aan het webinar enkele meerkeuzevragen juist te beantwoorden om het deelnamecertificaat te ontvangen. Nadat u aan de toetscriteria heeft voldaan, ontvangt u ongeveer een uur na afronding van de toets het certificaat per e-mail.

Deelname aan webinar

Wij schrijven u in via de website van CPO en maken een account voor u aan. Vervolgens ontvangt u een separaat bericht van CPO met een activatielink voor de registratie. Wanneer u op deze link klikt, kunt u een wachtwoord aanmaken en is uw inschrijving voltooid. U kunt het webinar bekijken, wanneer u wilt, vanaf de datum dat deze beschikbaar is.

Indien u al een account heeft, omdat u al eerder een webinar van CPO heeft gevolgd, krijgt u van ons een mail met een link naar het webinar. Hierna hoeft u slechts op de rode button ‘Bekijk het webinar’ of ‘Aanmelden voor dit webinar’ te klikken en kunt u inloggen met uw inloggegevens. In het geval dat u uw inloggegevens niet meer weet, kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.

Sprekers

  • Prof. mr. Dennis Faber

    Hoogleraar Burgerlijk recht en adviseur van het dagelijks bestuur Onderzoekscentrum Onderneming & Recht Radboud Universiteit en Senior Advisor Clifford Chance

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling