Accreditatie / PE punten
- HORUS 4.00 punten
- Kiwa NEN 4.00 punten
- Registerplein (op aanvraag)
- Wsnp 4.00 punten
- NBBI 4.00 punten
Hoe berekent u het Vrij te laten bedrag correct?
Deze bijeenkomst is onderdeel van de Verdiepingscursus Schuldhulpverlening. Kies uit 14 verschillende modules of volg een Leerlijn. Bij afname van meerdere modules en/of plaatsen (ook binnen een Leerlijn) ontvangt u een aantrekkelijke korting. De cursus op deze pagina is onderdeel van Leerlijn 3: Schulden regelen.
Lees hier meer over andere modules, de Leerlijnen en kortingen >
Over deze module
In een schuldregeling wordt volgens een vaste methodiek berekend welk deel van het inkomen de schuldenaar mag behouden om te kunnen voorzien in zijn levensonderhoud: het Vrij te laten bedrag (Vtlb). Zowel bij toepassing van de Wsnp als in het minnelijk traject wordt voor de vaststelling van het Vtlb gebruik gemaakt van het rekenprogramma dat door de Rechters-commissaris in faillissementen (Recofa) is vastgesteld (de zogenaamde Vtlb-calculator). In de praktijk blijkt het soms lastig om het Vrij te laten bedrag correct uit te rekenen, met het risico van een onjuiste uitkomst.
Halfjaarlijkse aanpassing van de Vtlb-berekening
De vtlb-calculator wordt halfjaarlijks aangepast aan de nieuwe normen, en daarnaast vanwege eventuele wijzigingen in de wet en/of wensen uit het werkveld. In januari 2023 is de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet op een aantal punten aangepast. Deze wijzigingen worden uiteraard behandeld in de cursus.
Kennis en zelf oefenen
Deelnemers aan deze cursus krijgen informatie over de basisbeginselen en een update van de uitgangspunten van de rekenmethodiek. Verder wordt er geoefend met de Vtlb-berekening aan de hand van enkele praktijksituaties, waarbij de diverse onderdelen van het Vtlb-rapport aan bod komen.
De deelnemer doet daarbij, aan de hand van uitgebreide ondersteuning, nieuwe praktijkervaring op met gecompliceerde berekeningen van het Vtlb. Deelnemers worden uitgenodigd om zelf casus aan te dragen.
Wat weet en kunt u na afloop van deze cursus?
- De basisbeginselen en een update van de uitgangspunten van de rekenmethodiek
- Oefenen met het maken van een Vtlb-berekening aan de hand van enkele praktijksituaties, waarbij de diverse onderdelen van het Vtlb-rapport aan bod komen
- Oefenen met het lezen van een Vtlb-berekening aan de hand van enkele praktijksituaties
- De deelnemer doet daarbij, aan de hand van uitgebreide ondersteuning, nieuwe praktijkervaring op met gecompliceerde berekeningen van het Vtlb
- NB: Deze cursus is geschikt voor startende en assistent-Wsnp-bewindvoerders.
Sprekers
- Pauline de Wit – van Schie
Senior beleidsmedewerker Wsnp
Bureau Wsnp, Raad voor de Rechtsbijstand
Bestemd voor
Speciaal ontwikkeld voor (medewerkers van):
- Schuldhulpverlening bij gemeenten
- Bureaus Schuldhulpverlening
- Beschermingsbewindvoerders
- Bureaus voor inkomensbeheer
- Financieel maatwerk consulenten
- Kredietbanken
- Sociaal Raadslieden
- Vroegsignalering bij gemeenten, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energiebedrijven e.v.
- Wsnp-bewindvoerders
Reviews over cursussen van Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch
Deel uw ervaring met vakgenoten!