KiesUwCursus
Home Cursussen Verjaring en verval in het civiele bouwrecht

Verjaring en verval in het civiele bouwrecht

Diverse generieke leerstukken + aanneming van werk

De wet kent verschillende verjarings- en vervaltermijnen. Enkele hiervan zijn specifiek gericht op de bouw. Daarnaast zijn er diverse generieke wettelijke termijnen die ook in de bouw van toepassing zijn. Naast deze wettelijke termijnen, zijn in alle gebruikelijke algemene voorwaarden in de bouw vervaltermijnen opgenomen. Deze vervaltermijnen zijn hetzij korter hetzij langer dan de wettelijke verjaringstermijnen. Dit samenspel tussen wettelijke termijnen en contractuele termijnen wekt veelvuldig verwarring. Daarbij grijpen de diverse contractuele termijnen ook in elkaar. Het lijkt een onontwarbare kluwen.   De cursus behandelt diverse generieke leerstukken omtrent verjaring en verval.

Daarnaast wordt specifiek de verjaring en verval in het bouwrecht, met name aanneming van werk, behandeld.  

Deze cursus wordt gedoceerd door mr. ir. F.M. van Cassel – van Zeeland, advocaat. Hij heeft ruim 18 jaar ervaring in het bouwrecht, is oud-secretaris van de Raad van Arbitrage voor de Bouw en onder andere co-auteur van het handboek Bouwrecht in Kort bestek.

Programma

12:30 – 13:00

Ontvangst met lunch

13:00 – 15:00

Blok 1

 • Het doel van verjaring
 • Rechtsvordering versus vorderingsrecht
 • Bevrijdende verjaring
 • Dwingend recht
 • Ambtshalve toepassing
 • Verkrijgende verjaring

F. (Frank) Van Cassel – van Zeeland

15:00 – 15:30

Pauze

15:30 – 17:30

Blok 2

 • Stuiting
 • Bewijs van stuiting
 • Verjaring en redelijkheid & billijkheid
 • Samenloop contractuele vervaltermijnen en wettelijke verjaringstermijnen
 • Diverse termijnen in gebruikelijke algemene voorwaarden in de bouw, zoals de UAV-gc 2005, UAV 2012, AVA 2013 en Koop-/aanneemovereenkomst (garantiewoningen)
 • Consumentenbescherming

F. (Frank) Van Cassel – van Zeeland

Sprekers

 • F. (Frank) Van Cassel - van Zeeland

  Frank van Cassel - van Zeeland is specialist in het civiele bouwrecht. Daarnaast is hij een breed civilist. Frank (1971) heeft de studies Rechtsgeleerdheid (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Technische Natuurkunde (TU Delft) tegelijk afgerond. Tevens is hij aan de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg University) docent privaatrecht geweest. In 2002 werd Frank secretaris bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Elf jaar later, in 2013, heeft Frank de overstap gemaakt naar de advocatuur op de Zuid-as. Vervolgens heeft hij in 2017 zijn eigen kantoor geopend. Als advocaat heeft Frank een civiele bouwrechtpraktijk en treedt hij ook op als arbiter of bindend-adviseur. Zijn jarenlange ervaring als secretaris bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw én zijn technische achtergrond zijn duidelijk van meerwaarde in het civiele bouwrecht. Het gaat immers vaak om een combinatie van recht en techniek. Frank dringt snel door tot de kern en weet moeilijke dingen eenvoudig uit te leggen. Frank geeft regelmatig cursussen, publiceert en is vaste annotator van het gezaghebbende Tijdschrift voor Bouwrecht. Verder is hij co-auteur van het handboek Bouwrecht in Kort bestek. Hij is onder andere lid van de Vereniging voor Burgerlijk recht, de Vereniging voor Bouwrecht-Advocaten, de Nederlandse Juristenvereniging en het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).

Editie(s)

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling