KiesUwCursus
Home Cursussen Verdiepingscursus renovatie en verbetering van huurruimten

Verdiepingscursus renovatie en verbetering van huurruimten

Adviseren in complexe renovatievraagstukken

Van het opstellen en formuleren van renovatievoorstellen tot het aanpassen van de huurprijs. Deze verdiepingscursus stelt je in staat om (complexe) renovatievraagstukken te analyseren en huurders en verhuurders te adviseren of in procedures bij te staan. De keuze om renovatie complexgewijs aan te gaan kan nogal wat vragen oproepen. Mag de verhuurder zonder toestemming van de huurder renoveren? Ligt er een redelijk voorstel? Maar ook onderwerpen als afgrenzing en samenloop met dringend onderhoud kunnen ingewikkeld zijn en worden in deze cursus behandeld.

Binnen het huurrecht zijn er veel ontwikkelingen en actualiteiten rondom renovatie. Hierover wordt in de praktijk veel geprocedeerd en geadviseerd. Duurzaam renoveren is bijvoorbeeld een grote trend. Denk dan aan het isoleren van woningen, het aanpassen van warmtebronnen en het plaatsen van zonnepanelen. Vanuit de gedachte van klimaatverandering zou je denken dat verhuurders daarop gerichte voorzieningen aan huurpanden direct zouden uitvoeren. Vanuit huurrechtelijk perspectief is dat echter niet altijd zo vanzelfsprekend.

Wat is de doelgroep?

Deze cursus is bedoeld voor (juridisch) professionals die dagelijks bezig zijn met het huurrecht en/of werkzaam zijn in de huurrechtpraktijk. De verdiepingscursus is dan ook geschikt voor: advocaten, rechtsbijstand juristen, huurrechtjuristen binnen het bedrijfsleven (woningcorporaties) of binnen de overheid en ervaren professionals binnen het vastgoed- en verhuurbeheer.

Wat is de cursusvorm?

Deze praktijkgerichte cursus biedt verdieping op het huurrechtelijke onderwerp: renovatie. Het programma duurt een dag (ochtend en middag; 6 contacturen). De docenten wisselen kennisoverdracht af met de plenaire behandeling van een casus per deelonderwerp. Vanzelfsprekend wordt actuele rechtspraak en regelgeving ook behandeld.

Wie zijn de docenten?

Ivette Mol
Oscar van Dalsum

Wat leer je tijdens de verdiepingscursus huurrecht Renovatie?

Na het volgen van deze cursus kun je aan de hand van de behandelde onderwerpen in complexe renovatiekwesties belangen van betrokkenen afwegen en motiveren en renovatievoorstellen opstellen.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Om deze cursus te volgen is basiskennis van het huurrecht in het algemeen en renovatie in het bijzonder vereist. Beschik je hier niet over? Dan adviseren wij om eerst onze basisopleiding huurrecht, basiscursus huurrecht woon- en bedrijfsruimte, de basiscursus huurrecht woonruimte of de basiscursus huurrecht bedrijfsruimte te volgen.

Wat ontvang je na afronding van de verdiepingscursus huurrecht?

 • 6 J PO-punten (deze cursus is door de NOvA erkend als PO-cursus);
 • bewijs van deelname.

Programma

Programma


In deze cursus behandelen de docenten 6 deelonderwerpen van het onderdeel renovatie. Per deelonderwerp wordt de systematiek uitgelegd. Vervolgens wordt elk deelonderwerp met een casus geïllustreerd en wordt de meest actuele stand van de rechtspraak behandeld.

De deelonderwerpen die aan bod komen zijn:

 1. afgrenzen en samenloop van renovatie en dringend eigen onderhoud;
 2. complexgewijze renovatie;
 3. renovatie als beëindigingsgrond;
 4. de verhuiskostenvergoeding;
 5. opstellen en formuleren van renovatievoorstellen;
 6. aanpassing huurprijs.


Studiemateriaal


Je ontvangt voor deze cursus:

 • Hand-out van de presentaties van de docenten
 • Casusposities (1 casus per deelonderwerp)
 • Overig studiemateriaal

Sprekers

 • Oscar van Dalsum

  In 1990 haalde Oscar zijn master’s degree in civil law. Hierna was hij meer dan 20 jaar advocaat in Amsterdam. Sinds 2013 is Oscar van Dalsum actief als zelfstandig juridisch adviseur op het gebied van civiel vastgoedrecht.

 • Ivette Mol

  Ivette Mol is partner bij Law&Pepper Advocaten en gespecialiseerd in huurrecht, in de breedste zin van het woord. Zowel huurders als verhuurders kunnen bij haar terecht voor advies en ondersteuning. Het accent in haar advies- en procespraktijk ligt op bedrijfsruimte-huurrecht. Zo treedt ze op voor winkel- en hotelketens, (institutionele) beleggers, projectontwikkelaars, financiële instellingen, overheidsinstellingen en woningcorporaties. Ivette doceert geregeld over het huurrecht en zij publiceert met enige regelmaat over dit vakgebied. Zij is bestuurslid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten en zij is redactielid van het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte.

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling