KiesUwCursus
€ 375,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Verdiepingscursus Beroepsaansprakelijkheid Notariaat 2019

Verdiepingscursus Beroepsaansprakelijkheid Notariaat 2019

Dinsdag 28  mei 2019 van 13.00 tot 17.15 uur, te Leiden
4 PO NOvA, 4 KNB

Wanneer een notaris in de ogen van een cliënt of een andere betrokkene een fout heeft gemaakt, kan deze twee wegen bewandelen: de weg van het tuchtrecht of die van het civiele recht. Wat mag tegenwoordig wel of niet?

Juridische dienstverleners moeten in de uitoefening van hun functie voldoen aan steeds strengere normen. Dit geldt ook voor het notariaat. Deze ontwikkeling wordt mede veroorzaakt door ongewenste maatschappelijke verschijnselen zoals vastgoedfraude, waartegen de  (kandidaat-)notaris zich moet wapenen. Wanneer een notaris in de ogen van een cliënt of een andere betrokkene een fout heeft gemaakt, kan deze twee wegen bewandelen: de weg van het tuchtrecht of die van het civiele recht. In deze cursus zal zowel aan het tuchtrecht als aan het civiele recht aandacht worden besteed: welke verschillen bestaan hiertussen en hoe beïnvloeden beide stelsels elkaar?

Aan de hand van recente uitspraken en voorbeelden uit de praktijk zullen de docenten een overzicht geven van de normen die de civiele rechter en de tuchtrechter thans stellen. Speciale aandacht zal worden besteed aan de maatstaf, die de Hoge Raad aanlegt met betrekking tot de zorgplicht van de notaris jegens derden; welke implicaties heeft deze maatstaf voor de praktijk?   Daarnaast komen de overige vereisten voor civiele en tuchtrechtelijke aansprakelijkheid aan bod. Ook worden praktische tips gegeven hoe (kandidaat-)notarissen zich het beste kunnen opstellen, wanneer men zich geconfronteerd ziet met een klacht of een claim. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de verplichtingen op grond van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Kortom: wat mag tegenwoordig wel en wat mag niet? In hoeverre moet met de belangen van partijen, en met die van derden, rekening worden gehouden? Welke rol speelt de beroeps-aansprakelijkheidsverzekeraar? En hoever strekt een eventuele exoneratie?

Programma

12.30 – 13.00 uur: Ontvangst met koffie/thee en broodjes

13.00 – 15.00 uur: De sprekers behandelen:

  • civielrechtelijke en de tuchtrechtelijke normstelling;
  • overige vereisten voor aansprakelijkheid;
  • verzekeringsrechtelijke aspecten;
  • mogelijkheden ter voorkoming en beperking van aansprakelijkheid

15.00 – 15.15 uur: Pauze

15.15 – 17.15 uur: Vervolg

Sprekers

  • Prof. mr. C.G. Breedveld-de Voogd

    Hoogleraar burgerlijk recht en directeur Moot Court, Universiteit Leiden.

  • Mr. L.H. Rammeloo

    Advocaat Van Doorne N.V. te Amsterdam.

Editie(s)

Reviews over cursussen van Juridisch PAO Leiden

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling