KiesUwCursus
Home Cursussen Cursus Vennootschapsbelastingplicht voor verenigingen, stichtingen en coöperaties

Cursus Vennootschapsbelastingplicht voor verenigingen, stichtingen en coöperaties

Vennootschapsbelastingplicht bij verenigingen en stichtingen wordt geregeld over het hoofd gezien. Wanneer zijn verenigingen en stichtingen vennootschapsbelastingplichtig? Wanneer is sprake van het drijven van een onderneming? Welke tips en tricks zijn er om weg te blijven uit de vennootschapsbelastingplicht? Ewoud de Ruiter brengt u in één middag op de hoogte en u krijgt praktische handvatten voor de praktijk.

Het belang om te signaleren of vennootschapsbelastingplicht kan spelen wordt groter. De regering heeft de opdracht gekregen om in de eerste helft van 2019 met een voorstel te komen om de stichting nader te onderzoeken. Bij stichtingen moet beoordeeld worden of er sprake is van het drijven van een onderneming en of de omzet boven een bepaalde grens uitkomt. Mogelijk krijgt de Belastingdienst hierin een rol toebedeeld.

Op grond van artikel twee, lid 1, letter e van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (hierna: Wet Vpb) zijn verenigingen en stichtingen vennootschapsbelastingplichtig indien en voor zover zij een onderneming drijven. Ewoud de Ruiter bespreekt met u wanneer verenigingen en stichtingen vennootschapsbelastingplichtig zijn. Wanneer is er sprake van het drijven van een onderneming? Wat betekent het als er sprake is van vennootschapsbelastingplicht? Daarnaast gaat hij in op de vennootschapsbelastingheffing bij coöperaties.

Hierbij komen ook de volgende aandachtspunten aan bod:

 • Aan welke voorwaarden moet voldaan zijn wil sprake zijn van het drijven van een onderneming?
 • De in artikel 4 Wet Vpb opgenomen fictie: een met een onderneming uiterlijk overeenkomende werkzaamheid.
 • De in de Wet Vpb opgenomen vrijstellingsbepaling van artikel 6 Wet Vpb 1969 als er weinig winst wordt gemaakt.

Ewoud bespreekt de aandachts- en knelpunten en eventuele oplossingen uitgebreid met u.

De doelstelling van de cursus is om u als deelnemer praktische handvatten mee te geven voor de praktijk: signaleren of er sprake is van een vennootschapsbelastingplichtige vereniging en stichting. Kunnen nagaan wat de financiële impact voor het lichaam is. Ook krijgt u tips en tricks om weg te blijven uit de vennootschapsbelastingplicht.

Meld aan met 2 personen en uw collega ontvangt 10% korting op het inschrijfgeld. Deze korting wordt verrekend op de factuur die u van de opleider ontvangt.

Programma

12.00 uur Ontvangst met koffie en thee

12.30 uur Programma, waarbij de volgende punten aan bod komen:

 • Waaruit bestaan de drie vereisten wil sprake zijn van het drijven van een onderneming?
 • Rechtspraak over de belastingplicht voor verenigingen en stichtingen
 • Stappenplan beoordeling vennootschapsbelastingplicht
 • Opteren voor vennootschapsbelastingplicht
 • De culturele instelling en vennootschapsbelastingplicht. Is opteren voor volledige vennootschapsbelastingplicht voordelig?
 • Hoe is eventuele belastingplicht voor verenigingen en stichtingen te voorkomen?
 • Er is sprake van vennootschapsbelastingplicht, en nu?
 • Aansprakelijkheid van bestuurders voor belastingschulden.
 • Vennootschapsbelastingheffing bij coöperaties.

17.00 uur Einde programma Tijdens de cursus vinden een paar korte pauzes plaats.

Sprekers

 • Mr. Ewoud de Ruiter

  Ewoud de Ruiter is directeur/eigenaar van 3RRR Belastingadviseurs, een belastingadvieskantoor en Apollo Tax een website voor fiscale adviesmemoranda en adviesdiensten. Hij houdt zich onder andere bezig met adviseren over bedrijfsoverdrachten, herstructureringen en belastingplicht van verenigingen en stichtingen. Daarnaast richt hij zich op de advisering rondom vastgoed. Zijn cliënten zijn vastgoedbeleggers, -investeerders en –ontwikkelaars. Daarnaast heeft hij accountants-, notariskantoren en dga’s als cliënt. Het zwaartepunt van de advisering ligt bij de vennootschaps- en inkomstenbelasting. Daarnaast schrijft hij geregeld over fiscale onderwerpen.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van Fiscaal Vanmorgen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling