KiesUwCursus
€ 1.095,00 (excl. btw)
Home Cursussen Tweedaagse verdiepingscursus mediation**

Tweedaagse verdiepingscursus mediation**

Conflict en emoties bij mediation en omgaan met moeilijke mensen

In de Tweedaagse verdiepingscursus mediation worden uw kennis en vaardigheden op het gebied van mediation verbeterd via praktische casuïstiek en inbreng van de deelnemers zelf. Van tevoren ingebrachte praktijkvoorbeelden worden, waar mogelijk, plenair behandeld.

Conflict en emoties bij mediation**
Emoties in conflict

Voor de balans van de mediator is het essentieel zowel op het been van de ratio te staan als op dat van de emotie. Conflicten lopen volgens wetmatigheden en dat geldt dus ook in zekere mate voor mediations. De mediator die zich in het irrationele van het conflict echter vastklampt aan de ratio wankelt op één been. De mediator die niet emotioneel betrokken is, mist ‘diagnostische’ informatie over partijen en hun proces en brengt daarmee de eigen mentale weerbaarheid in gevaar. Wat gaat wetmatig en moet rationeel worden benaderd, waar krijgt de emotie een plek en hoe valt die te hanteren? 

Doel van deze module
Het verkrijgen van meer inzicht wanneer de mediator aan de ratio steun kan ontlenen en wanneer hij/zij emoties in- of uitschakelt.

Mediation en moeilijke mensen**
Hoe houdt u het overzicht?

Onder druk van een conflict hebben partijen het moeilijk. En wie het moeilijk heeft, doet doorgaans moeilijk. ‘Moeilijke mensen’, veelal met persoonlijkheidsproblemen, raken niet alleen zelf in de knel, ze zetten ook de wederpartij klem. Om van de mediator maar te zwijgen. Zelden voelt de mediator dat zijn eigen ‘moeilijke’ kanten ook naar boven komen en wie zal het proces dan bestuurbaar houden?

Doel van deze module

U leert onderscheid te maken tussen moeilijk gedrag van mensen onder druk en moeilijk gedrag dat met de persoon verweven is. U herkent gedragspatronen die de cliënt met persoonlijkheidsproblematiek in de omgeving opwekt en wat dat met de mediator doet. U krijgt interventies en gedragsalternatieven aangereikt om het overzicht te houden en zowel de partijen als uw eigen gedrag te blijven sturen.

Bestemd voor: advocaat- en notaris-mediators, jurist-mediators en leden van de rechterlijke macht.

Programma

Data en tijd: 29 september en 6 oktober 2020, van 09:30 tot 16:45.

09:00 – 09:30
Ontvangst met koffie en thee

09:30 – 11:00
Tragedie, drama of ramp?
Wat onoplosbaar lijkt en machteloos maakt, wordt in een uitgebreide en complexe casus ‘gefileerd’ en van theoretische onderbouwing voorzien.

11:00 – 11:15
Pauze

11:15 – 12:15
Welke patronen komen steeds terug?
Aan de hand van casuïstiek worden de herhalingen duidelijk: de gezinssituatie, de werkverhoudingen in de neurotische organisatie en de interactie tussen buren.

12:15 – 13:00
Lunch

13:00 – 14:30
Waar leidt het toe en wat doen we eraan?
Praktische voorbeelden en concrete handreikingen geven de mogelijkheid de uitkomst beter te beïnvloeden.

14:30 – 14:45
Pauze

14:45 – 16:45
Waar was ik ook al weer gebleven?
In complexe conflictsituaties waarin de psychodynamiek domineert, leert de mediator zichzelf terug te vinden en krijgt hij/zij tips om zich minder snel te verliezen.

Sprekers

  • S.E. (Ineke) Booij

    Gespecialiseerd in conflictbemiddeling en procesbegeleiding in o.a. de gezondheidszorg. Sinds vele jaren actief als docent mediationvaardigheden. Opgeleid als psychiater/psychotherapeut en mediator. Van 1992 tot 1998 werkzaam als hoofd van verschillende clusters van afdelingen van Psychiatrisch Ziekenhuis Endegeest (nu deel van Rivierduinen). Van 2000 tot 2005 privépraktijk als psychiater. Vormde van 2001 tot 2010 samen met twee collega’s “de Beurs Booij Zuijderhoudt, maatschap in procesbegeleiding en mediation”, vanaf 2010 “S.E. Booij Consultancy”.

  • R.H. (Rembrandt) Zuijderhoudt

    mr drs R.H. Zuijderhoudt, psychiater/psychotherapeut niet praktiserend, gezondheidsjurist

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling