KiesUwCursus
Home Cursussen Tweedaagse Basiscursus Erfrecht

Tweedaagse Basiscursus Erfrecht

INLEIDING

Deze inleidende cursus Erfrecht behandelt de basis van het Erfrecht aan de hand van zes blokken van twee uren. Daarbij komen niet alleen de belangrijkste materieelrechtelijke onderwerpen aan de orde, maar oefent u ook met toepassing in de praktijk. Na het volgen van deze cursus hebt u uw basiskennis van het Erfrecht weer helemaal up-to-date.

DOELGROEP EN NIVEAU

Doelgroep is advocaten Erfrecht, advocaten Personen-, familie- en jeugdrecht, notarissen en andere academisch gevormde juristen die erfrechtelijke zaken behandelen. Het niveau is basis. Het gaat vooral om startende advocaten, notarissen of juristen én om advocaten, notarissen of juristen die hun basiskennis op dit rechtsgebied willen opfrissen. Niveau is basis.

SYLLABUS

Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.

REVIEWS

Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met het uitmuntende cijfer 10! Onze cursus werd met de volgende opmerkingen gewaardeerd:

 • Geweldig en overweldigend.
 • Heel knap hoe prof. Nuytinck de aandacht weet vast te houden. Top! Doorspekt met anekdotes, zodat je blijvend geboeid bent. 
 • De cursus was een verademing: heldere uiteenzetting, gebracht met de nodige luchtigheid en humor. 
 • Een genot om naar te luisteren en direct toepasbaar in de praktijk. Absolute aanrader. 
 • Cursussen van prof. Nuytinck zijn altijd van hoge kwaliteit en onderhoudend. 
 • Zeker een aanrader. Prof Nuytinck is een begeesterd spreker.
 • Heerlijk om te luisteren.
 • Prof. Nuytinck is een geweldige docent. 
 • Gelijk de eerste dag: tempo is goed, stof is relevant voor de rechtspraktijk (advocatuur) en docent is begenadigd spreker die de soms pittige stof toegankelijk brengt. Chapeau!
 • Hele overzichtelijke cursus, duidelijke uitleg in fijne sfeer. Ik zou de cursus zeker aanraden.
 • Hele leuke en interessante cursus. Docent brengt het heel goed met humor en hij is duidelijk zeer kundig.

Programma

Dag 1
12.30 – 13.00 Ontvangst met koffie, thee en een broodje
13.00 – 15.00 Algemene bepalingen van Erfrecht en Versterferfrecht (algemene inleiding, Versterferfrecht, groepen- of parentele stelsel, wettelijke verdeling en andere wettelijke rechten)
15.00 – 15.15 Pauze met koffie, thee en frisdranken
15.15 – 17.15 Vervolg voorgaand blok
17.15 – 18.00 Diner
18.00 – 20.00 Testamentair Erfrecht algemeen (uiterste wil (testament), uiterste wilsbeschikking en gesloten stelsel van uiterste wilsbeschikkingen)
20.00 Afsluiting

Dag 2
12.30 – 13.00 Ontvangst met koffie, thee en een broodje
13.00 – 15.00 Legitieme portie (legitieme portie algemeen, omvang legitieme portie en geldend maken legitieme portie)
15.00 – 15.15 Pauze met koffie, thee en frisdranken
15.15 – 17.15 Testament en zijn inhoud (testamentsvormen, begrippen ‘erfstelling’, ‘(quasi-)legaat’ en ‘(testamentaire) last’, tweetrapsmakingen, executele en testamentair bewind)
17.15 – 18.00 Diner
18.00 – 20.00 Gevolgen van de erfopvolging (algemene bepalingen, verklaring van Erfrecht (inclusief verklaring van executele), aanvaarding en verwerping van de nalatenschap en vereffening en verdeling van de nalatenschap)
20.00 Afsluiting

Sprekers

 • Prof. mr. A.J.M. Nuytinck

  Emeritus hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder Personen-, Familie- en Erfrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Emeritus hoogleraar Burgerlijk recht, in het bijzonder Personen- en Familierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RU). Verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht (CNR), Radboud Universiteit Nijmegen (RU). Lid Staatscommissie Herijking Ouderschap (2014 - 2016).

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van Instituut voor Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling