KiesUwCursus
Home Cursussen Training Vtlb verdiept

Training Vtlb verdiept

Verdieping Vtlb: update ontwikkelingen (laatste 2 jaar) en behandeling casuïstiek, na korte samenvatting basiskennis

Als Wsnp- bewindvoerder, insolventieadvocaat/medewerker of schuldhulpprofessional wil je op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken rondom het vrij te laten bedrag (Vtlb). Een kennisupdate elke twee jaar is voor bewindvoerders Wsnp daarom ook verplicht.

In deze vtlb-verdiept training wordt de samenstelling en totstandkoming van de berekening van het vrij te laten bedrag grondig uitgelegd. Daarna volgt een update van alle ontwikkelingen in de afgelopen periode. Bovendien wordt aan de hand van een plenaire bespreking van casuïstiek het lezen en berekenen van het vrij te laten bedrag inzichtelijk gemaakt. Het is aan te bevelen zelf vooraf een casus aan te leveren om het leereffect te maximaliseren. Ook het vooraf aanleveren van vragen draagt daaraan bij.

Na afloop van deze training is je vtlb-kennis – theoretisch en praktisch- weer up-to-date en ben je goed in staat om zelfstandig en naar de huidige stand van zaken complexe Vtlb-berekeningen te maken en te beoordelen. Deze training heeft een verdiepend karakter en is ontwikkeld voor deelnemers die een ruime ervaring hebben met het berekenen van het vrij te laten bedrag.

Wat is de doelgroep?

Deze training is ontwikkeld voor Wsnp- bewindvoerders, insolventieadvocaten en -medewerkers en schuldhulpprofessionals.

Wat is de cursusvorm?

Deze training bestaat uit een bijeenkomst van één middag.

Wie is de docent?

Karen Stoffels-Montfoort.

Wat leer je tijdens de Training Vtlb (verdiept)?

Na afloop van deze training:

 • kun je uitleggen wat de Wbvv beoogt en regelt gezien de relatie tot het vtlb en welke gevolgen dit alles heeft op de berekening van het Vtlb;
 • ben je in staat om zelfstandig, op basis van de laatste wet- en regelgeving en naar de huidige stand van zaken correct meer complexe Vtlb-berekeningen te maken en te beoordelen.

Wat ontvang je na afronding van de Training Vtlb (verdiept)?

Na afronding ontvang je:

 • 4 PE-punten BPBI of 4 PE-punten WSNP. Deze training is door de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders en door Bureau WSNP erkend als PE-cursus;
 • een bewijs van deelname.

Programma

Inhoud


Deze training bestaat uit een onderdeel kennisoverdracht en een praktijkdeel in de vorm van het oefenen met en bespreken van casusposities aan de hand van de alsdan geldende Vtlb-calculator.

Theorie

 • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
 • Gevolgen Wvbvv voor de berekening van het vrij te laten bedrag
 • Actualiteiten vrij te laten bedrag
 • Diverse woonsituaties (eigen woning, inwonende schuldenaren, alleenstaande ouder en inwonende kostgangers).
 • Gemeenschap van goederen en/of huwelijkse voorwaarden.
 • Veel gestelde helpdeskvragenCasusposities:
Tijdens de training worden verschillende casusposities behandeld. De onderwerpen van deze casusposities houden rechtstreeks verband met de behandelde theorie en de update vtlb: beslagvrije voet, diverse woonsituaties, nominaal bedrag en diverse inkomens.

Eigen casusvragen kun je van tevoren aanleveren via [email protected]. Deze casusvragen zullen waar mogelijk worden ingepast in het te behandelen materiaal.

Werkwijze


Deze training heeft plek voor maximaal zestien deelnemers. Het programma bestaat deels uit een stuk theorie en deels uit het uitwerken en plenair behandelen van casusposities. Hierdoorpas je de theorie direct toe in de praktijk.

Materiaal


Tijdens de training wordt gewerkt met een PowerPointpresentatie en diverse hand-outs. Het cursusmateriaal wordt beschikbaar gesteld via onze digitale leeromgeving Canvas.

Sprekers

 • Karen Stoffels – Montfoort

  Karen Stoffels-Montfoort is een ervaren professional in de schuldhulpverlening, WSNP en personal finance met managementervaring. Hiernaast is zij ook docent en coach. Op dit moment werkt zij als stafmedewerker Bureau WSNP bij de Dutch Legal Aid Board (Raad voor Rechtsbijstand). Ook werkt zij in deeltijd bij de NVVK als projectmedewerker.

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling