KiesUwCursus
Home Cursussen Training personenschade in de praktijk

Training personenschade in de praktijk

De fases van schadebehandeling

Een belangrijk onderdeel van het werk van een professional personenschade is dossierbeheer en regie in de zaak met een proactieve instelling. Een schadebehandeling gaat diverse fases door. Tijdens deze training bespreken de docenten de diverse fases van de schadebehandeling en bespreek je met de docenten en medecursisten de dilemma’s en aandachtspunten die iedere fase met zich meebrengt.

Zo moet je bij de start van een schade bepalen welke stappen je moet zetten in een zaak, om daarna een visie te vormen en een strategie te bepalen. Wat is het behandelplan? Welke deskundigen schakel je wanneer in en waarvoor?

Ook moet je gedurende de behandeling van een personenschadezaak een inschatting maken over het herstel en de arbeidsongeschiktheid. Welke feiten zijn hiervoor relevant? Welke schade-indicatoren kunnen benoemd worden? Is de schadestaat goed opgesteld? Moet je je prognose over de schadebehandeling bijstellen? Staat de reserve nog goed?

Een ander belangrijk onderdeel van het werk van een professional personenschade is het beoordelen van de verzamelde informatie en het dossier, zoals de dekking en de aansprakelijkheid. Kun je een eerder bepaalde route (schaderegelingstraject, medisch traject en eventueel re-integratie-traject of arbeidsdeskundigentraject) beoordelen en zo nodig bijstellen? Kun je rapportages van deskundigen kritisch beoordelen? Kun je fraudegevoelige situaties tijdig en juist onderkennen?

Iedere schadezaak moet afgewikkeld worden. Kun je op basis van gemaakte keuzes en de verzamelde feitelijke en juridische informatie de schadeposten concreet vertalen naar geld? Kun je een gemotiveerd regelingsvoorstel opstellen? Mocht er een geschil ontstaan, kun je dit oplossen?
Uiteindelijk moet je de gemaakte afspraken vastleggen in een vaststellingsovereenkomst.

Tijdens deze training krijg je handvatten aangereikt om deze vraagstukken aan de slag te gaan.

Daarnaast komen in de training de volgende onderwerpen aan bod:

 • dossierbeheer, regie en proactieve schadevaststelling;
 • het behandelplan met visie en strategie;
 • inschakelen van deskundigen met een juiste vraagstelling;
 • bepalen van een reservering;
 • opzetten van een schadestaat;
 • beoordeling van de ingezette schadehandelingsroute en relevante informatie;
 • schadeposten vertalen naar geld;
 • regelingsvoorstellen opstellen;
 • alternatieve geschillenbeslechting.

Wat is de doelgroep

OSR juridische opleidingen heeft voor het NIVRE een opleiding samengesteld die voldoet aan alle eisen die het NIVRE stelt aan de Vaktechnische opleiding voor personenschade-experts. Deze training is onderdeel van de gehele opleiding.

Ook cursisten die zich niet het pad van expert willen volgen, kunnen deze opleiding volgen, aangezien de inhoud van de opleiding voor de gehele branche Personenschade van belang is om succesvol te functioneren in deze branche.

Wat is de cursusvorm?

Deze training bestaat uit praktijkgerichte bijeenkomsten, een deel zelfstudie en diverse praktijkopdrachten. We gaan ook aan de slag met eigen dossiers. Deze moeten dus in voldoende mate aanwezig zijn in het eigen dossierbestand.

Deze training is onderdeel van de opleiding branche personenschade. Je kunt je ook apart voor deze training inschrijven.

Wie zijn de docenten?

Deze training is ontwikkeld in samenwerking met:

Afhankelijk van de hoeveelheid te plannen cursussen worden deze docenten in afwisseling ingezet.

Wat leer je tijdens de training personenschade in de praktijk?

Na afloop van deze training kun je:

 • op een proactieve wijze de regie vaststellen in een dossier;
 • in een praktijkzaak een behandelplan met visie en strategie opstellen;
 • deskundigen inschakelen met een juiste vraagstelling
 • een schadestaat opmaken;
 • een passende reservering opstellen;
 • de ingezette schadehandelingsroute en relevante informatie beoordelen;
 • schadeposten vertalen naar geld;
 • regelingsvoorstellen opstellen;
 • methoden van alternatieve geschillenbeslechting effectief instellen.

Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?

Je hebt hbo-denkniveau. Deze e-learning bouwt voort op de basisopleiding van de NIVRE Register-Expert en ziet specifiek toe op de verdere vaktechnische opeiding en ontwikkeling van de Personenschade-expert.

Wat ontvang je na afronding van de training personenschade in de praktijk?

Een bewijs van deelname.

Programma

In deze training de volgende onderwerpen aan bod:

 • dossierbeheer, regie en proactieve schadevaststelling;
 • het behandelplan met visie en strategie;
 • inschakelen van deskundigen met een juiste vraagstelling;
 • bepalen van een reservering;
 • opzetten van een schadestaat;
 • beoordeling van de ingezette schadehandelingsroute en relevante informatie;
 • schadeposten vertalen naar geld;
 • regelingsvoorstellen opstellen;
 • alternatieve geschillenbeslechting.

Sprekers

 • Ralph Keijzer

  Ralph Keijzer studeerde in 1990 af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam als meester in de rechten. Hierna ging hij in 1991 aan het werk voor ASR als jurist Personenschade. Inmiddels is hij senior schaderegelaar Personenschade. Sinds 2012 is Keijzer ook Register Expert van Nivre. Dit is Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts. Het beheert de registers van schade-experts, (risico)deskundigen en Coördinatoren Fraudebeheersing.

 • Marianne Audenaerde – van Putten

  Na het afronden van haar rechtenstudie is Marianne inmiddels 25 jaar werkzaam als personenschade-expert. Zij heeft zowel gewerkt voor aansprakelijkheidsverzekeraars als voor slachtoffers. In 2013 is zij het partnership met Ard Korevaar Personenschade aangegaan en hielp zij letselschade slachtoffers bij het verhalen van hun letselschade op de aansprakelijke partij. Tegenwoordig is zij werkzaam als Kennisspecialist Letselschade bij InShared Daarnaast is Marianne al vele jaren actief bezig met de professionalisering van het beroep van personenschade-expert en de letselschadebranche op diverse manieren. Zij is onder andere voorzitter geweest van het NIS, vice-voorzitter geweest van het branchebestuur Personenschade van het NIVRE en heeft zitting gehad in projectgroepen van De Letselschaderaad. Op dit moment is zij lid van een projectgroep van het PIV en docent. Docentschappen heeft zij onder andere verzorgd bij de leergang Personenschade licht letsel van het NCOI. Sinds enkele jaren verzorgt zij docentschappen bij OSR Middelzwaar letsel als basisdocent en een enkele keer als vakdocent. Marianne vindt het ontzettend leuk om haar enthousiasme voor het vak van personenschade-expert over te dragen aan andere (jonge) professionals, hen bij te scholen en een bijdrage te blijven leveren aan het verder professionaliseren van het beroep van personenschade-expert.

 • Carola le Poole

  Carola heeft ruime (proces)ervaring als advocaat op het gebied van het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Zij is sinds 2014 werkzaam als in huis advocaat voor een verzekeraar. Daarvóór heeft zij vanaf 2007 als advocaat gewerkt voor advocatenkantoren waarbij zij verzekeraars, aansprakelijke partijen en benadeelden bijstond. Naast haar werk als advocaat is Carola ook verbonden als docent Burgerlijk recht voor de deeltijdopleiding van de Academie Rechten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

 • Gerrit Hulsbergen

  Gerrit Hulsbergen heeft als jurist ruime ervaring op het letselschadevakgebied aan de slachtofferzijde, verzekeraarszijde en als onafhankelijk (gerechtelijk) deskundige / MfN LetMe register mediator. De mens weer echt centraal te stellen bij vaststelling van “schade aan de mens” en te streven naar vermindering van lasten in: * tijd (doorlooptijd) * geld (liever herstel dan schadevergoeding) * en beleving (een klantgericht schadetraject) is, wat hem motiveert. Ook het met anderen voortdurend op zoek zijn naar (proces)innovaties. Gerrit is medeoprichter en bestuurder van Het Letselhuis, een netwerkorganisatie van toonaangevende samenwerkende onafhankelijke professionals – georganiseerd in kamers - die zich realiseren op een kwetsbaar moment in iemands leven te komen, en met hun werk betekenisvol kunnen bijdragen aan een vlotte, op herstelgerichte rechtvaardige schadevaststelling. Gerrit heeft zitting in de Ondernemers, Mediation en Consultancy Kamer van Het Letselhuis en is initiatiefnemer Een Medisch Traject Letselschade (EMTL) Naast dat hij basisdocent is bij o.a. de leergang Middelzwaar Letsel is hij gastdocent aan de Erasmus Universiteit op het gebied van letselschade expertise en heeft onderhandelingstrainingen. Contactgegevens: [email protected] / mobiel 06 – 53 80 30 35 / www.letselhuis.nl

Editie(s)

Plan route
Plan route
Plan route

Reviews over cursussen van OSR Juridische Opleidingen

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling