KiesUwCursus
€ 819,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Tactiek en strategie in het bestuursrecht

Tactiek en strategie in het bestuursrecht

Benader dagelijkse bestuursrechtelijke dilemma’s op een andere manier

Een unieke tweedaagse cursus bestuursrecht waarin de dagelijkse praktische dilemma ’s van elke bestuursrechtjurist centraal staan, niet de juridische inhoud.

Hoe neemt u bijvoorbeeld beslissingen? Aan de hand van psychologische inzichten vertellen de docenten hoe het menselijke brein werkt. Zijn we echt zo rationeel als we denken? Welke rol spelen onze eerdere ervaringen en ons onderbewuste? Ook bieden ze u een zogenaamde bestuursrechtelijke EHBO. Welke opties heeft u als er spoed is, zoals bij korte termijnen of een dreigende termijnoverschrijding?

Minstens zo belangrijk is om na te gaan met welke actoren u te maken heeft. Denk aan een derde-belanghebbende, vergunninghouder, bestuursorgaan, bezwaarschriftencommissie of de bestuursrechter. Wat zijn hun belangen en hoe kunt u die benutten? De docenten geven u inzicht in de wijze waarop u een zaak kunt framen. Hoe presenteert u zichzelf, de zaak, uw cliënt én de wederpartij? Kiest u voor hard op de inhoud en zacht op de relatie?

En hoe bepaalt u de processtrategie? Wat wil uw cliënt, is dat realiseerbaar en hoe doet u dat? Wordt het procederen, of is onderhandelen en schikken ook een optie? Tot slot komt ook de procedeerstrategie aan bod. Hoe bouwt u processtukken op, welke informatie levert u aan en hoe stuurt u de zaak?

Veel juristen beslissen louter op ervaring: ‘zo doe ik het altijd’. Na afloop van deze cursus heeft u meer zicht op de handelingsopties die er zijn, inclusief de voor- en nadelen.

Vragen waarop u antwoord krijgt:

 • Het nemen van beslissingen. Aan de hand van psychologische inzichten vertellen de docenten hoe het menselijke brein werkt: hoe nemen we onze beslissingen?
 • Welke opties heeft u als er spoed is?
 • Met welke actoren heeft u te maken, wat zijn hun belangen en hoe kunt u die benutten? En ook: hoe presenteert u zichzelf, de zaak, uw cliënt én de wederpartij?
 • Processtrategie: wat wil uw cliënt en is dat realiseerbaar? Wanneer gaat u procederen, en wanneer is onderhandelen en schikken de beste optie?
 • Procedeerstrategie: hoe bouwt u de processtukken op, welke informatie levert u aan en hoe stuurt u de zaak?

Programma

Datum en tijd: maandag 3 en 10 oktober 2022 van 13.00 uur tot 17.45 uur

Sprekers

 • Mr. Rogier van Dam

  Hoofddocent recht Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

 • Mr. Bart-Jan Walraven

  Advocaat B.J.W. Walraven Advocatenpraktijk B.V.

Editie(s)

Reviews over cursussen van CPO

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling