Tijdens deze zeer populaire studiedag zullen onze docenten het ontslagrecht en disciplinaire maatregelen met u bespreken, waaronder de wijzigingen als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans.
In het ochtenddeel staan het instructierecht van de werkgever en de disciplinaire maatregelen centraal. Het gaat hierbij om onderwerpen als: rol van interne regels, bereik van de instructiemogelijkheid die de werkgever heeft en betekenis van grondrechten, zoals het recht op privacy en opsporing van wangedrag. Vervolgens wordt dieper ingegaan op verschillende sancties: waarschuwing, geldboete, schorsing, degradatie, overplaatsing, rol van CAO, rol van ondernemingsraad en relatie met ontslag. De meest zware sanctie, het ontslag op staande voet, wordt nader uitgediept. Het gaat dan om onderwerpen als: de formulering van de ‘dringende reden’, de inhoud van de dringende reden, de ‘druppel-emmer’-situatie, mogelijke vergoedingen bij ontslag op staande voet en procedeertechnieken.
Tijdens het middagdeel staat de ontslagprocedure bij de kantonrechter en de ontslagvergoedingen centraal. De ontslaggronden waaronder disfunctioneren, al dan niet in relatie tot ziekte, zullen uitgebreid aan de orde komen. De onderwerpen worden geïllustreerd door middel van recente jurisprudentie en casuïstiek.
Uw resultaat
Na afloop weet u onder andere:
– welke bevoegdheden de werkgever heeft om disciplinaire maatregelen op te leggen
– wanneer een werknemer op non-actief mag worden gesteld
– wanneer een werknemer mag worden gedegradeerd
– wanneer een ontslag op staande voet (nog) gerechtvaardigd is
– hoe een toereikend ontslagdossier bij disfunctioneren wordt opgebouwd
– hoe arbeidsrechtelijke maatregelen zich verhouden tot strafrechtelijke vervolging
– hoe met ziekte na een arbeidsconflict moet worden omgegaan
– de wijzigingen in de nieuwste versie van de STECR-Werkwijzer Arbeidsconflicten
– wanneer ontslag tijdens ziekte mogelijk is
Doelgroep
De doelgroep is advocaten, rechtsbijstandsjuristen en bedrijfsjuristen. De cursus is ook bestemd voor niet-juristen, mits deze academisch denkniveau hebben. Niet-juristen: arbeidsdeskundigen, (arbeidsrecht)adviseurs, directeuren, HRM’ers, leden van de ondernemingsraad, mediators en P&O-medewerkers.
Niveau
** Verdieping (basiskennis aanwezig en gerichte praktijkervaring vereist)
De syllabus wordt tijdens de cursus uitgereikt. Een week voorafgaand aan de cursus wordt u de digitale versie van de syllabus toegezonden.
Reviews over cursussen van Instituut voor Arbeidsrecht & HRM
Deel uw ervaring met vakgenoten!