KiesUwCursus
Home Cursussen Slachtoffer en benadeelde partij in het strafrecht (e-learning)

Slachtoffer en benadeelde partij in het strafrecht (e-learning)

De positie van het slachtoffer in het strafrecht is nog steeds een ‘groeimarkt’. Hij of zij is al lang geen afwachtende toeschouwer meer (lees in het vervolg voor ‘hij’ ook ‘zij’, voor ‘zijn’ ook ‘haar’, voor ‘raadsman’ ook ‘raadsvrouw’, etc.). Het bedrag waarvoor een benadeelde partij materiële en immateriële schadevergoeding kan vorderen is sinds 1995 ongelimiteerd. De strafrechter kent betrekkelijk vlot schadevergoedingen toe waarover in een civiele procedure langdurig zou zijn geprocedeerd. Maar ook anderszins is de positie van het slachtoffer versterkt. Het spreekrecht op de zitting strekt zich inmiddels uit over alle aspecten van de zaak, inclusief bewijs en straf. Daartoe hebben het slachtoffer en zijn advocaat recht op kennisneming van in beginsel het hele dossier.

Deze cursus is bedoeld voor de advocaat die te maken krijgt met slachtoffers en benadeelde partijen, als cliënt, maar ook als tegenspeler. Om een vordering benadeelde partij op te stellen of aan te vallen, dient u te weten wat rechtstreekse schade inhoudt, welke eisen er gesteld worden aan de onderbouwing van materiële en immateriële schade en wanneer de rechter vindt dat een vordering een onevenredige belasting van het strafproces oplevert. Enige kennis van het civiele recht is hierbij noodzakelijk.

De wet geeft het slachtoffer niet zoveel mogelijkheden om richting te geven aan de inhoud van een strafrechtelijk onderzoek. Maar met de nodige assertiviteit kan hij toch wel invloed uitoefenen. Ook daarvoor reikt deze cursus handvatten aan.

Het slachtoffer heeft de rechtspolitieke wind mee. Dat betekent dat deze cursus soms zal lijken op een goednieuwsshow voor zijn advocaat. Maar verdediging, niet getreurd: bij de ware strafpleiter gaat juist bij tegenwind het bloed sneller stromen! In de cursus passeren ook met regelmaat mogelijkheden voor de advocaat van de verdachte bij het aanvechten van onder andere de vordering benadeelde partij.

Deze juridische nascholing bestaat uit de volgende blokken:

  • Blok A  Slachtofferrechten
  • Blok B  De vordering benadeelde partij

Leerdoelen

Na afloop van deze juridische nascholing:

  • heeft u inzicht in de rechten van het slachtoffer in het strafproces;
  • heeft u basiskennis over het opstellen van een vordering benadeelde partij;
  • weet u welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen;
  • beschikt u over handvatten voor het voeren van verweer tegen de vordering benadeelde partij.

Programma

De eLearning van JurisDidact is geen webinar. Bij een live webinar dient u in te loggen op het aanvangstijdstip van de webinar. Bij JurisDidact kunt u 24/7 inloggen op de eLearning, wanneer u het schikt. Bij eLearning bent u dus niet gebonden aan tijd en plaats. U kunt gebruikmaken van de online omgeving zolang de cursus op de website van JurisDidact wordt vermeld (cursussen zijn actueel).

Docent(en)

  • Mr. drs. Vasco Groeneveld

    Mr. drs. Vasco Groeneveld is sinds 2001 werkzaam als strafpleiter bij Plasman c.s. advocaten in Amsterdam. Naast zijn algemene praktijk heeft hij zich gespecialiseerd in cassatiezaken en de bijstand aan slachtoffers.

Reviews over cursussen van JurisDidact

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling