KiesUwCursus
Home Cursussen Seminar “Navigeren in de toezichtrelatie met AFM en DNB”

Seminar “Navigeren in de toezichtrelatie met AFM en DNB”

Wegwijs in voor bestuurders en commissarissen relevante toezichtregels

Instellingen die onder toezicht van de AFM en DNB staan, krijgen te maken met een groot aantal regels. Sommige van die regels zijn specifiek gericht op de bestuurders en commissarissen. Rechtstreeks, voor hen persoonlijk, en regelmatig zelfs zonder dat delegeren mogelijk is.

 • Hoe zorg je als bestuur en rvc bijvoorbeeld voor een goede compliance-cultuur?
 • Wat wordt van een commissaris verlangd bij een bestuurscrisis?
 • Kun je als bestuurder of commissaris direct door de toezichthouder worden aangesproken?
 • Welke kwetsbaarheid heeft een bestuurder die is aangewezen als Wwft-verantwoordelijke?
 • Wat is de impact van antecedenten voor een bestuurder of commissaris?
 • Welke ESG-, Wwft- en DORA-regels gelden rechtstreeks voor bestuurders en commissarissen?

Die vragen en meer beantwoorden toonaangevende experts tijdens het seminar ‘Navigeren in de toezichtrelatie met AFM en DNB. Wegwijs in voor bestuurders en commissarissen relevante toezichtregels’, georganiseerd door Finnius in samenwerking met Sdu.

Na deze middag weet u precies welke regels specifiek gericht zijn tot bestuurders en commissarissen en hoe het contact met de toezichthouders effectief te maken. Een onmisbaar seminar voor bestuurders, commissarissen, juridische of compliance leidinggevenden, company secretaries, legal counsels en andere adviseurs op het gebied van financieel toezichtrecht.

Programma

13:30 – 14:00 Registratie en ontvangst
14:00 – 14:05 Opening door dagvoorzitter
14:05 – 14:40 Lezing 1
Casper Riekerk praat u bij over de toezichtregels die specifiek gelden voor bestuurders en commissarissen – nu en in de toekomst, zoals de regels rond ESG, de Wwft en DORA. Deze regelgeving raakt bestuurders en commissarissen individueel en dat is een verantwoordelijkheid die zij niet kunnen weg delegeren. In sommige gevallen kunnen bestuurders en commissarissen dan rechtstreeks door de toezichthouder worden aangesproken. Riekerk deelt zijn ervaring over waar het goed gaat in de relatie met de toezichthouder en waar het soms ontspoort.
14:40 – 15:15 Lezing 2
Veel mensen denken bij de relatie tussen een toezichthouder en een financiële instelling aan confrontatie en strijd. Er zijn echter ook andere vormen denkbaar, mogelijk en misschien zelfs nodig. Aloys Wijngaards bespreekt verschillende vormen van de relatie tussen toezichthouder en onder toezicht staande instelling, en de mogelijke barrières daarin. Ook gaat hij in op manieren om deze relatie effectiever te maken.
15:15 – 15:50 Lezing 3
Toezichthouders moeten goed nadenken over welke interventies zij inzetten. Bijzonder hoogleraar Psychologie van Toezicht aan de Universiteit Utrecht Elianne van Steenbergen doet onderzoek naar de effectiviteit van het toezicht en het bevorderen van nalevings- en ethisch gedrag. Wat roepen boodschappen van toezichthouders op: weerstand of intrinsieke motivatie tot naleving? Tijdens het seminar deelt zij uitkomsten van onderzoeken op dit gebied.
15:50 – 16:15 Pauze
16:15 – 17:25 Lezing 4
Arjan Bol is een doorwinterd bestuurder en commissaris, met meer dan een kwart eeuw ervaring in de financiële sector. Momenteel is Bol onder meer commissaris bij fintech bunq en in het verleden was hij onder andere verbonden aan Nationale-Nederlanden, ING en Mastercard. Hierdoor heeft Bol het toezicht vanuit diverse hoeken leren kennen. In zijn bijdrage deelt hij zijn ervaringen.
16:50 – 17:25 Lezing 5
Bestuurders en commissarissen van financiële instellingen krijgen te maken met geschiktheids- en betrouwbaarheidstoetsen en toetsen door DNB en de AFM. Waar moeten zij daarbij aan denken en wat is de invloed van antecedenten? Guido Roth gaat in op deze toetsen en op de impact die formele en informele toezichtmaatregelen kunnen hebben op bestuurders en commissarissen.
17:25 – 17:30 Afsluiting door dagvoorzitter
17:30 – 19:00 Borrel

Sprekers

 • mr. drs. C. (Casper) Riekerk

 • mr. N. (Nathalie) Gloudemans-Voogd

 • mr. G. (Guido) Roth

 • ir. drs. A. (Arjan) Bol

 • prof. dr. E. (Elianne) van Steenbergen

 • dr. A. (Aloys) Wijngaards

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling