Accreditatie / PE punten
- HORUS 6.00 punten
- Kiwa NEN 6.00 punten
- Registerplein (op aanvraag)
- Wsnp 6.00 punten
- NBBI 6.00 lesuren
Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de aandachtspunten wanneer we voor een (ex-)ondernemer een schuldregeling tot stand willen brengen?
Deze bijeenkomst is onderdeel van de Verdiepingscursus Schuldhulpverlening. Kies uit 14 verschillende modules of volg een Leerlijn. Bij afname van meerdere modules en/of plaatsen (ook binnen een Leerlijn) ontvangt u een aantrekkelijke korting. De cursus op deze pagina is onderdeel van Leerlijn 3: Schulden regelen.
Lees hier meer over andere modules, de Leerlijnen en kortingen >
Toegang tot schuldhulpverlening (Wgs) voor zelfstandig ondernemers verbeterd?
Onbekendheid met en gebrek aan kennis over de mogelijkheden om een (minnelijke) schuldregeling tot stand te brengen voor een ondernemer, blijken in de praktijk nog steeds reden voor het (onterecht) weigeren van toegang van ondernemers tot gemeentelijke schuldhulpverlening. Op 1 maart 2021 opende de Nationale ombudsman een meldpunt om verder onderzoek te doen naar knelpunten die kleine zelfstandigen ervaren bij de toegang tot schuldhulpverlening. In het onderzoek wordt gekeken naar vragen als: in hoeverre worden zzp’ers ruimhartig toegelaten tot de gemeentelijke schuldhulpverlening? En nemen gemeenten hierbij de uitgangspunten uit zijn eerdere rapporten “Een open deur?” en het vervolgonderzoek in acht? Het meldpunt is inmiddels gesloten en de resultaten van het nieuwe onderzoek worden binnenkort verwacht.
Voortzetting of beëindiging van de onderneming: wat adviseert u?
Voortzetting van de ondernemingsactiviteiten betekent dat betrokkene in eigen inkomsten blijft voorzien. Ook leidt dit meestal tot een hoger aanbod aan de schuldeisers. Goede schuldhulpverlening voor ondernemers biedt grote maatschappelijke voordelen. Alleen wanneer de activiteiten niet levensvatbaar zijn, is het noodzakelijk om de onderneming te beëindigen. Daarbij blijkt vaak dat achterstand in de boekhouding en belastingaangifte een schuldregeling belemmert. Ook in deze situatie is het zinvol om de aanvraag voor schuldhulpverlening in behandeling te nemen en een plan van aanpak op te stellen om de belemmeringen weg te nemen.
Gevolgen van de coronacrisis
De docent bespreekt met u welke schulden er extra zijn ontstaan door de diverse regelingen, hoe wordt omgegaan met terugvordering en welke gevolgen dit kan hebben voor een grote groep ondernemers.
Doel van de cursus
U krijgt inzicht in de mogelijkheden om goede schuldhulpverlening uit te voeren voor (ex-)ondernemers, inclusief de recente ontwikkelingen die hierop van invloed zijn.
Wat weet en kunt u na afloop van deze cursus?
- Onder welke voorwaarden een schuldregeling met voortzetting van de ondernemingsactiviteiten tot stand kan worden gebracht
- Mogelijkheden en onmogelijkheden van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)
- Gevolgen van de gekozen rechtsvorm met betrekking tot de aansprakelijkheid (eenmanszaak/Zzp, VOF en BV)
- Hoe te handelen wanneer er zekerheden zijn gesteld (pandrecht, retentierecht en eigendomsvoorbehoud)
- Hoe u de belastingschuld definitief kunt bepalen
- Op welke wijze een aanstaande ex-ondernemer de schuldpositie kan beperken en het perspectief op een geslaagde schuldregeling kan vergroten
- De mogelijkheid om in te zetten op een dwangakkoord ex art. 287a Fw bij een schuldregeling voor een ondernemer
Sprekers
- Valentijn Raats
Teamleider Rotterdam
Zuidweg & Partners - Jenneke Wagenaar
Coördinator kwaliteit en opleidingen Hilversum
Zuidweg & Partners
Bestemd voor
Speciaal ontwikkeld voor (medewerkers van):
- Schuldhulpverlening bij gemeenten
- Bureaus Schuldhulpverlening
- Beschermingsbewindvoerders
- Bureaus voor inkomensbeheer
- Financieel maatwerk consulenten
- Kredietbanken
- Ondernemersloketten/Zelfstandigenloketten
- Sociaal Raadslieden
- Vroegsignalering bij gemeenten, woningcorporaties, zorgverzekeraars, energiebedrijven e.v.
- Wsnp-bewindvoerders
Reviews over cursussen van Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch
Deel uw ervaring met vakgenoten!