De rol is de spil waar de civiele procedure om draait. Het gaat hier om procesregie. Het nieuwe artikel 19 lid 2 Rv benadrukt verder de regiebevoegdheid van de rechter, waaronder ook zaaksregie valt.
Tijdens de cursus worden in overwegende mate de juridische aspecten van het rol- en regierecht besproken. Ook komt kort de praktische toepassing van het rol- en procesreglement aan de orde. De nadruk ligt op de juridische aspecten.
Juridisch: oorsprong en functie; wettelijk kader en status procesreglementen; status rol- en regiebeslissingen; terugkomen op en rechtsmiddelen tegen rol- en regiebeslissingen; (rol)incidenten (o.a. doorhaling, schorsing en afbreking van instantie); betekeningsperikelen en herstelexploten.
Praktisch: vergelijking van enkele aspecten van de stukkenwisseling bij de rechtbank in kantonzaken en niet-kantonzaken en bij de gerechtshoven.
DOELGROEP EN NIVEAU
De doelgroep is advocaten, rechtsbijstandsjuristen, civiele-procesjuristen van bedrijven en andere academisch geschoolde juristen. Om de cursus met succes te kunnen volgen moeten cursisten basiskennis van het Burgerlijk procesrecht bezitten.
Niveau is verdieping.
SYLLABUS
Eén week voorafgaand aan de cursus ontvangt u van ons de digitale syllabus. Een print van de powerpointpresentatie ligt op de locatie voor u klaar.
REVIEWS
Docent werd door eerdere cursisten beoordeeld met het uitmuntende cijfer 10!
Reviews over cursussen van Instituut voor Juridische Opleidingen
Deel uw ervaring met vakgenoten!