Bent u goed op de hoogte van de gevolgen van de Europese Dienstenrichtlijn voor bestemmingsplannen?
Het Appingedam-arrest van begin 2018 houdt de gemoederen nog steeds bezig. Het Europese Hof van Justitie oordeelde daarin dat detailhandel een dienst is als bedoeld in de Europese Dienstenrichtlijn en dat ruimtelijke besluiten, zoals bestemmingsplannen, eisen kunnen bevatten die door de richtlijn worden verboden. Volgens de Dienstenrichtlijn zijn brancheringsregels in bestemmingsplannen bijvoorbeeld alleen toelaatbaar als deze non-discriminatoir, noodzakelijk en evenredig zijn.
De Nederlandse bestuursrechter heeft in juni 2018 in een tussenuitspraak geoordeeld dat een bestemmingsplanregel die op een bepaalde locatie alleen volumineuze detailhandel toestaat, niet zonder meer aan het evenredigheidsvereiste voldoet. Het wachten is nu op een einduitspraak van de bestuursrechter.
De docenten gaan in deze cursus in op de gevolgen van de Dienstenrichtlijn voor de bestemmingsplanpraktijk. Wat is toelaatbaar en waarmee moet u rekening houden? Er wordt uitdrukkelijk een relatie gelegd met de Omgevingswet.
Vragen waarop u antwoord krijgt:
- Wat zijn de gevolgen van de Dienstenrichtlijn voor de bestemmingsplanpraktijk?
- Wanneer is branchering van detailhandel toelaatbaar?
- Hoe moeten brancheringsregels gemotiveerd worden?
- Waarmee moet u rekening houden bij de regulering van andere diensten, zoals recreatie en kantoren?
- Hoe werkt de Dienstenrichtlijn door in het omgevingsrecht?
Reviews over cursussen van CPO
Deel uw ervaring met vakgenoten!