console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
Home Cursussen Procedures in de Omgevingswet

Procedures in de Omgevingswet

Info

De Omgevingswet gaat voor grote veranderingen zorgen in het omgevingsrecht. De wetgever wil met de Omgevingswet onder meer een betere afstemming van ruimtelijke plannen realiseren en meer ruimte bieden aan lagere overheden bij het vaststellen van hun omgevingsbeleid. Dit leidt ertoe dat de formele kanten van het omgevingsrecht, zoals instrumenten, procedures, procedureregels en bevoegdheidsverdelingen, ingrijpend zullen veranderen. Zo verdwijnt bijvoorbeeld het bestemmingsplan en doen het omgevingsplan en de omgevingsvisie hun intrede. Ook gaan de omgevingsvergunningprocedures op de schop en verandert het stelsel van inspraak en betrokkenheid van andere bestuursorganen bij besluitvorming.

Inhoud en resultaat

Het eerste deel van de masterclass bestaat uit een presentatie over onder meer de verschillende instrumenten en procedures die in de Omgevingswet en aanvullende regelgeving zijn opgenomen. Ook wordt gekeken naar het verantwoordelijke bestuursorgaan voor deze nieuwe instrumenten, procedures en de verdeling van taken en bevoegdheden. Daarnaast is er aandacht voor de wijze van coördinatie van procedures. De huidige wet- en regelgeving voorziet daar al in, maar dat wordt gewijzigd onder de Omgevingswet. Bij deze onderwerpen komen ook de veranderingen waarin de Invoeringswet Omgevingswet voorziet aan de orde.

Na het theoretische gedeelte is het tijd om op een interactieve manier met de onderwerpen aan de slag te gaan. Daarbij zal veel ruimte zijn voor ervaringen en verwachtingen uit de praktijk.

Doelgroep

De masterclass is bedoeld voor ambtenaren bij overheden, bedrijfsjuristen en advocaten.

Programma"

Programma

De volgende onderwerpen zullen worden behandeld:

– Korte introductie Omgevingswet
– Presentatie over de volgende onderwerpen:
• Kerninstrumenten van de Omgevingswet
• Uitgangspunten procedureregels
• Het Omgevingsbesluit
• Verdeling taken en bevoegdheden
• Bevoegd gezag omgevingsvergunning
• Coördinatie van procedures
• Betrokkenheid andere bestuursorganen
• Procedures Omgevingsplan en Omgevingsvergunning
– Ervaringen en verwachtingen uit de praktijk op interactieve wijze

Persoon

Sprekers

  • Lieke Feenstra

    Advocaat bij Kennedy Van der Laan | Lieke is werkzaam binnen de bestuursrechtsectie. Zij adviseert en procedeert op verschillende terreinen van het bestuursrecht. Haar focus ligt op het omgevingsrecht. Lieke geeft regelmatig cursussen aan praktijkjuristen, onder meer over procedures in het omgevingsrecht.

  • Jan van der Grinten

    Advocaat | Jan van der Grinten is advocaat bij Kennedy Van der Laan in Amsterdam waar hij leiding geeft aan de bestuursrechtsectie. Jan geeft juridische en juridisch-strategische adviezen aan overheden, bedrijven en instellingen, wordt regelmatig gevraagd voor second opinions en procedeert veelvuldig in bestuurs- en civielrechtelijke zaken.

Maps

Editie(s)

Review

Reviews over cursussen van Berghauser Pont Academy

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling