console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
€ 320,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Proactief management van wicked problems op de financiële markten

Proactief management van wicked problems op de financiële markten

Info

Tips & Tricks voor de omgang met (potentiële) massaclaims vanuit de combinatie legal, compliance, risk & corporate affairs op de financiële markten

Kranten staan er al jaren vol mee: schandalen op de financiële markten. Affaires waarbij verwachtingen richting klantgroepen of de samenleving in zijn geheel niet of onvoldoende worden waargemaakt en wet- en regelgeving is geschonden. Vie d’Or, World Online, Dexia, DSB, Beleggingsverzekeringen, Rentederivaten, Witwaspraktijken, Variabele Rente-problematiek zijn maar enkele voorbeelden hiervan. De problematiek van dit soort schandalen is weerbarstig. Deze weerbarstige problemen worden in de wetenschap aangeduid als wicked problems. Kenmerken van een wicked problem zijn: onduidelijkheid op het gebied van de aanwezige feiten, op het gebied van de mogelijke oplossingen en onenigheid bij de diverse stakeholders op het gebied van achterliggende principes. Ook is er geen enkele stakeholder met beslismacht. Veelal monden wicked problems uit in hoge boetes van een toezichthouder en/of massaclaims met imagoschade en aansprakelijkheden (gedragsrisico’s) voor betrokken beleidsbepalers als risico’s.  

“Hoe nu wicked problems te managen en bijbehorende problemen (veelal gedragsrisico’s) tot een minimum te beperken?”

Deze “hoe-vraag” werd in het verleden veelal beantwoord door de advocatuur, maar inmiddels zijn er meerdere stakeholders opgedoken die de “hoe-vraag” ook willen en kunnen beantwoorden. Niet in laatste instantie de veroorzaker van het probleem zelf: de financiële onderneming.

In deze cursus leert u de diverse aspecten kennen van de omgang met een wicked problem (bijvoorbeeld een (potentiële) massaclaim, een grootschalige integriteitsinbreuk of  zorgplichtdiscussie) binnen een financiële organisatie zoals een bank of een verzekeraar.

Via een combinatie van de nieuwste methoden en informatie uit de praktijk en wetenschap op het vlak van de kruisbestuiving tussen legal, compliance, risk management en corporate affairs, krijgt u een antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat zijn nu in de kern wicked problems op de financiële markten? Hoe herken je deze precies?
 2. Welke stappen zijn noodzakelijk om intern bij een financiële ondernemingen deze dossiers te gaan managen?
 3. Welke hobbels komt men vaak tegen en hoe deze te overwinnen?
 4. Welke afdelingen zijn intern noodzakelijk om samen te laten werken?
 5. Welke externe adviseurs dienen wanneer en voor welke taak te worden ingeschakeld?
 6. Hoe uiteindelijk van de nood een deugd te maken en de risico’s om te buigen richting kansen voor de onderneming om te groeien en te bloeien in de nabije toekomst?

De cursus kent als doel om iedereen die binnen een financiële onderneming te maken krijgt met potentiële massaclaims of gedragsrisico gevoelige dossiers in het algemeen, een aanpak mee te geven waarmee op een snelle, gecontroleerde en duurzame wijze de dossiers kunnen worden gemanaged. Met deze vernieuwende aanpak kunt u:

 • gedragsrisico’s tot een minimum beperken;
 • aanpassingen voor uw organisatie formuleren om voor goed de openstaande kraan voor massaclaims dicht te kunnen draaien!
 • Tevens kunt u met de aanpak ervoor kiezen om social impact te creëren voor uw organisatie welke weer bijdraagt aan de duurzaamheid van de onderneming op langere termijn.

De cursus is tenslotte ook interessant voor toezichthouders, advocaten, consultants en beleidsmakers die wat meer praktijkervaring willen opdoen met de nieuwste methoden en technieken en de daarbij behorende worstelingen van financiële ondernemingen bij de omgang met wicked problems en massaclaims in het specifiek. Met deze kennis kunnen zij hun relatie tot het bedrijfsleven versterken en hun acties gericht op de omgang met massaclaims, wicked problems en gedragsrisico’s zo effectief mogelijk maken.

Doelgroep

Professionals werkzaam bij financiële ondernemingen, advocaten, juristen toezichthouders, consultants en beleidsmakers

Programma"

Programma

Datum en tijd: 24 november 2021, van 13:00 tot 17:30.

Persoon

Sprekers

 • Mr. dr. B. (Bonne) van Hattum

  Mr. dr. B. (Bonne) van Hattum is CEO en oprichter van The Evaluators, een organisatie voor het het oplossen van wicked problems en het creëren van social impact. Daarnaast is zij wetenschapper en expert op het gebied van gedragsrisico’s en massaclaims bij de Universiteit van Amsterdam en de ABN Amro Bank N.V.

Review

Reviews over cursussen van Eggens Instituut

Wat vonden uw vakgenoten?

Spreker
Eline Goemans

Enthousiaste en kundige docent. Nuttige cursus als je regelmatig procedeert. Organisatie was uitstekend.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling