KiesUwCursus
Home Cursussen Praktijkmiddag Erfrecht: berekening en verdeling in boek 4** NIEUW

Praktijkmiddag Erfrecht: berekening en verdeling in boek 4** NIEUW

Bestemd voor: advocaten, (kandidaat-)notarissen, rechtsbijstandsjuristen, overige juristen die erfrecht in hun praktijk hebben. 

Hebt u als jurist enige ervaring op het gebied van het erfrecht en vindt u het maken van berekeningen en verdelingen in nalatenschappen gecompliceerd? Wilt u weten hoe u zo’n berekening het beste aan de rechter kunt presenteren? Of wat de verschillen zijn tussen de wijze waarop een notaris met een berekening omgaat en hoe een advocaat dit doet? 
 
In deze verdiepingscursus leert u op praktische wijze door middel van casusposities de meest voorkomende berekeningen en verdelingen in nalatenschappen uit te voeren. Elementaire fouten komen aan de orde, zodat u deze in de toekomst kunt voorkomen.

Na afloop van de cursus weet u hoe u zo’n berekening inhoudelijk het meest juist en scherp kunt maken, het beste aan een rechter kunt presenteren, welke verschillende berekeningswijzen er in Boek 4 zijn, en wat de verschillen zijn tussen de wijze waarop een notaris praktisch gezien met een berekening omgaat en hoe een advocaat dit doet.

U verkrijgt kennis van posten in de berekeningen waarmee u kunt schuiven en u krijgt handigheid in het berekenen van nalatenschappen en erfdelen (in welke zin dan ook). Naast handvatten en praktische kennis, geeft deze cursus u dan ook een stuk zekerheid.


Programma

12:30 – 13:00 uur        
Ontvangst met lunch

13:00 – 14:00 uur
Inleiding Boek 4 en uitleg relatie Boek 3 (incl. relevante jurisprudentie)

14:00 – 15:00 uur
Casus behandeling plenair en in kleine werkgroepen

15:00 – 15:15 uur
Pauze 

15:15 – 17:00 uur
Casus behandeling plenair en in kleine werkgroepen

17:00 – 17:15 uur
Afsluiting en vragen

De volgende casus komen (onder voorbehoud) aan de orde: casus ‘wettelijke verdeling’, casus ‘vereffening’, casus ‘legitimaire massa’, casus ‘vooroverleden ouder’, casus ‘erfdeel met schenkingen’. Dit zodat veelvoorkomende berekeningen besproken worden en de meest gemaakte fouten onderschept worden. 

Sprekers

 • Chr.Th. (Christel) Jaarsma

  Advocaat erfrecht en bijzonder familierecht CJT Legal in Utrecht en voormalig kandidaat-notaris. 

  Christel Jaarsma is in 2007 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden in het notarieel recht en het Nederlands recht.

  Na werkzaam geweest te zijn als kandidaat-notaris bij Veldhuizen Beens van de Castel Notarissen, heeft zij in 2009 de overstap gemaakt naar de advocatuur bij Van Diepen van der Kroef advocaten.

  In 2012 heeft zij de keuze gemaakt om zich uitsluitend te richten op het erfrecht en het bijzonder familierecht. Vanaf dat moment is zij werkzaam voor CTJ Legal.

  In 2018 is Christel cum laude voor de Leergang Erfrecht (Academie voor de Rechtspraktijk) geslaagd. Zij is lid van de VEAN (Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland), en partner van Stichting Magna Charta Advocaten.

Editie(s)

Plan route

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling