KiesUwCursus
Home Cursussen Tuchtrecht en gedragsregelsvoor het notariaat

Tuchtrecht en gedragsregelsvoor het notariaat

Verzorgd door voormalig notariële tuchtrechter Prof. mr. A.H.N. Stollenwerck

Kandidaat-notarissen, toegevoegd-notarissen en notarissen worden in toenemende mate geconfronteerd met tuchtklachten. Als de klacht gegrond wordt verklaard, wordt naast de tuchtrechtelijke maatregel in de regel ook nog een kostenveroordeling opgelegd. Een foutje kan daardoor een heel duur foutje worden. Er is terecht ook veel meer aandacht voor ethiek en integriteit in het optreden van de notaris.

Vaak had een klacht en daarmee een kostenveroordeling kunnen worden voorkomen indien de notaris adequaat volgens de regels en maatstaven van de wetgever en de tuchtrechter had gehandeld. Als desondanks toch een klacht wordt ingediend, staat de beklaagde (kandidaat) notaris die overeenkomstig die regels heeft gehandeld in een aanzienlijke betere positie. In een aanzienlijk aantal gevallen wordt de klacht ongegrond verklaard. Daar staat helaas tegenover dat de tuchtrechter ook het afgelopen jaar notarissen heeft moeten ontzetten uit het ambt.

De Notariskamer van het Amsterdamse Hof heeft de laatste jaren weer diverse voor de notariële praktijk richtinggevende uitspraken gedaan. Niet voor niets worden veel van die uitspraken gepubliceerd in de Notamail. Die bevatten leermomenten voor de notariële praktijk. De tuchtrechter, maar ook de civiele rechter geeft aan hoe te handelen.

Wanneer doe ik het nou goed en wat mag van mij als (kandidaat) notaris wel of niet worden verwacht? Hoe kan ik voldoen aan wat de beroepsethiek van mij verlangt, aan alle verplichtingen die aan de notaris worden gesteld en daarnaast aan de kernwaarden van het notariaat (in willekeurige volgorde): onpartijdigheid, integriteit, kwaliteit, onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en rechtszekerheid.

De rechtspraak van de Notariskamer van het Amsterdamse Hof vormt daarbij een leidraad, en kennis van die tuchtrechtspraak op alle onderdelen van de notariële dienstverlening is een must. In deze praktijkcursus, verzorgd door een voormalige notariële tuchtrechter, wordt daar uitvoerig op ingegaan.

Hoe ga je er mee om als een tuchtklacht tegen je wordt ingediend? Hoe verloopt een tuchtprocedure in eerste aanleg en in hoger beroep? Waar moet je dan opletten? Is cassatie bij de Hoge Raad mogelijk? Allemaal vragen die in deze praktijkcursus ook aan de orde komen.

De cursus heeft een praktijkgerichte inslag en er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. Na deelname aan deze cursus bent u geheel up-to-date.

Tijdens deze cursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • beroepsethiek en integriteit
 • ontvankelijkheid klager (wie is belanghebbende?)
 • klachttermijn van art. 99 lid 21 Wna
 • geheimhoudingsplicht (reikwijdte)
 • informatieplicht, zorgplicht en onderzoeksplicht notaris
 • wilscontrole, wat moet ik allemaal ter sprake brengen voor
  dat ik het testament of de huwelijkse voorwaarden of een andere akte passeer.
 • de verborgen risico’s van het gebruik van de (onherroepelijke) volmacht
 • het beleggingsverbod (art. 17 lid 3 Wna)
 • strenge normen voor beoordeling wilsbekwaamheid testateur
  van zowel de notariële tuchtrechter als de civiele rechter
 • verhouding boedelnotaris en executeur/vereffenaar
 • geschorst, wat mag ik nog of juist niet
 • staat het rechtsmiddelenverbod altijd cassatieberoep tegen
  beslissing Notariskamer in de weg, moet de wetgever beroep
  in cassatie open stellen?
 • tips en opstekers

Programma

Datum en tijdstip: 23 april 2024, 09.30-17.00 uur
Opleidingspunten: 6 PE KNB
Locatie: Novotel Amsterdam City, Europaboulevard 10, 1083 AD Amsterdam (op 5 min. loopafstand van trein-/metrostation Amsterdam RAI)
Online deelname: de cursus wordt ook online/via een livestream gehouden, waarbij u ook digitaal vragen kunt voorleggen aan de docent.
Cursusprijs: € 425,- ex. btw [fysieke deelname; incl. lunch] / € 375,- ex. btw [online deelname]

Sprekers

 • Prof. Mr. A.H.N. Stollenwerck

  Counsel bij SmeetsGijbels Advocaten te Amsterdam/Rotterdam, tot 1 februari 2020 raadsheer in het Gerechtshof Den Haag en verbonden aan de Notariskamer van het Hof Amsterdam; emeritus bijzonder hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam en oud-notaris.

Editie(s)


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/customer/www/kiesuwcursus.nl/public_html/wp-content/themes/kiesuwcursus/templates/courses/single/location.php on line 17

Reviews over cursussen van EduLaw

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling