KiesUwCursus
Home Cursussen Praktijkcursus EEX: internationale bevoegdheid & executie in vermogensrechtelijke zaken

Praktijkcursus EEX: internationale bevoegdheid & executie in vermogensrechtelijke zaken

De toolbox voor de advocaat en deurwaarders die cliënten bedient die aan ‘cross-border’ activiteiten doen verandert. Het zal steeds lastiger worden voor een schuldenaar om zich te ‘verbergen’ in een ander EU land. Een overeengekomen forumkeuze gaat voor, de rechter moet zich ervan vergewissen of de consument wel begrijpt wat de stilzwijgende forumkeuze inhoudt en er zijn instrumenten als Europees Bankbeslag, waarvan de waarde overigens niet direct lijkt te zijn wat was verwacht.

Op 10 januari 2015 is de herziene EEX-Verordening (Brussel Ibis) werking getreden. Naast wijzigingen in rechtsmacht (o.a. forumkeuze, litispendentie) bestaat de grootste vernieuwing uit de afschaffing van het exequatur en de beperkte tenuitvoerlegging van voorlopige maatregelen zoals die door de Nederlandse voorzieningenrechter vaak worden gegeven. De oude rechtspraak van het HvJEU blijft merendeels van belang en inmiddels is er ook actuele rechtspraak.

De tenuitvoerlegging heeft een nieuwe dynamiek gekregen met het huidige ‘full faith and credit systeem’. Een vonnis kan zonder tussenkomst van rechterlijke autoriteiten in den vreemde ten uitvoer worden gelegd met behulp van een lokale deurwaarder of equivalent daarvan. Een Europees vonnis!

Het wordt dus eerst betalen, dan praten, want zodra het certificaat en het vonnis zijn betekend, kan executie aanvangen. In een lokaal executiegeding kunnen dan alsnog bezwaren tegen erkenning worden opgeworpen. In de praktijk zullen er toch (helaas) nog de nodige hobbels voor advocaten en vooral deurwaarders te nemen zijn.

Een advocaat en deurwaarder dienen met deze mogelijkheden vertrouwd te zijn als zij een internationale praktijk drijven. Deze praktijkcursus beoogt daaraan bij te dragen. Aan de hand van schema’s, casusposities en praktijkervaringen zal worden toegelicht wat een teleurgestelde partij in een commerciële transactie of een slachtoffer van een onrechtmatige daad in een internationaal geval kan doen om zijn recht daadwerkelijk te halen.

Niveau:
Basis

Programma

Datum en tijd: dinsdag 8 oktober 2019, tussen 10.00-17.15 uur
(6 lesuren)

1. Inleiding herziene EEX op hoofdlijnen.
2. Enkele aspecten van rechtsmacht: overeenkomst en onrechtmatige daad, consumenten en forumkeuze.
3. De wijze van tenuitvoerlegging onder herziene EEX.
4. De grensoverschrijdende werking van voorlopige en bewarende
maatregelen.
5. De uitvoeringswet en de taak van de advocaat en deurwaarder.
6. Het Europese bankbeslag.
7. Betekening: vertaling, process servers, termijnen en andere perikelen.

Sprekers

  • Prof. mr. M.E. Koppenol-Laforce

    Houthoff Advocaten, IPR hoogleraar aan de Leidse universiteit

  • mr. P. Sluijter

    Houthoff Advocaten

  • mr. S.E. Landheer

    Houthoff Advocaten

Editie(s)

Reviews over cursussen van EduLaw

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling