Permanente bewoning van recreatiewoningen is een probleem wat al jaren speelt, maar waar nog steeds geen eenduidige oplossing voor is. Gelet op de gemeentelijke autonomie, hebben gemeenten een zekere vrijheid in de oplossingsrichting. Welke oplossing ook gekozen wordt, het vraagt om een doordachte aanpak.
Handhaving is complex en erg kostbaar. Gemeenten zien zich daardoor vaak geconfronteerd met een handhavingsachterstand. Recreatiewoningen kunnen soms jarenlang “onbestraft” bewoond worden. En ook als de permanente bewoning wordt bewezen, hoe krijg je dan uiteindelijk de strijdige situatie weer ongedaan gemaakt?
De handhaving van permanente bewoning van recreatiewoningen vraagt om een goede voorbereiding. Naast het juridische kader, speelt de feitelijke bewijsvoering een zeer belangrijke rol. Dat blijkt ook uit de jurisprudentie. Hoewel er een belangrijke rode draad uit de jurisprudentie is te halen, is elke zaak weer anders.
Vaak blijkt dat bij permanente bewoning meerdere problemen aan de orde zijn. Naast het strijdige gebruik, spelen vaak persoonlijke, emotionele, medische en financiële problemen mee. Het willen oplossen van permanente bewoning, vraagt dan ook om een multidisciplinaire aanpak.
Inhoud en resultaat
Deze eendaagse cursus brengt allereerst inzicht in de handhaving en vergunningverlening bij permanente bewoning van recreatiewoningen. Hoe bewijs je permanente bewoning op een manier die stand houdt tijdens een juridische procedure? Hoe toets je een aanvraag en wat zijn de gevolgen van het verlenen van de persoonsgebonden omgevingsvergunning ? Hierbij worden cases en jurisprudentie besproken en praktische tips gegeven hoe concreet te handelen in welke situatie.
Een last onder dwangsom is een papieren tijger als die niet kan worden afgedwongen. Hoe werkt dat in de praktijk? Hoe zit het met de invorderingsbeschikking en wat als ondanks alles de strijdige situatie toch blijft voortbestaan? Wat zijn dan de mogelijkheden? Deze elementen zullen worden besproken.
Daarnaast wordt er naar de oplossingen gekeken. Deze liggen vooral in de beleidssfeer: op welke manier geef je als gemeente je specifieke beleid vorm? Welke afwegingen maak je daarbij? Wat doe je met arbeidsmigranten? Hoe ga je om met de beleidsregels van de VNG? Hoe leg je het nu in beleid vast? En tenslotte: hoe implementeer je het in je organisatie?
De cursus wordt vanuit de praktijk ingestoken. Veel aandacht wordt besteed aan de overwegingen van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op die manier worden er “richtlijnen” gegeven om succesvol te handhaven,
Bij deze cursus is ook eigen inbreng van belang: de deelnemers kunnen van tevoren eigen praktijkcases aanleveren.
Reviews over cursussen van Berghauser Pont Academy
Deel uw ervaring met vakgenoten!