console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
€ 599,00 (excl. btw)
Home Cursussen PAS op de plaats. En nu?

PAS op de plaats. En nu?

Info

Tijdens deze opleiding van één dag wordt u volledig bijgepraat over de PAS uitspraken van de Raad van State en leert u welke mogelijkheden er zijn om toch nog gewoon toestemmingen te verkrijgen voor ontwikkelingen met stikstofdepositie tot gevolg.

Op 29 mei 2019 verschenen de langverwachte uitspraken van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Sindsdien weten we dat het PAS niet meer als basis voor toestemmingen kan worden gebruikt. Tijdens deze opleiding wordt u volledig bijgepraat over deze uitspraken en leert u welke mogelijkheden er zijn om toch nog gewoon toestemmingen te verkrijgen voor ontwikkelingen met stikstofdepositie tot gevolg.

Na het volgen van deze opleiding kunt u:

 • de gevolgen van de PAS-uitspraken van de ABRvS overzien
 • strategisch beoordelen hoe het beste kan worden omgegaan met situaties waarbij een toename aan stikstofdepositie aan de orde is
 • besluiten zodanig voorbereiden dat aannemelijk is dat deze stand houden bij de rechter
 • onnodige procedurevertraging voorkomen
 • beter essentiële beslissingen nemen
 • de wetenschap koppelen aan de praktijk

Leerdoelen

Deze cursus geeft u:

 • inzicht in de strekking van de PAS-uitspraken van de ABRvS
 • kennis van mogelijkheden om toestemmingen te verkrijgen voor ontwikkelingen met stikstofdepositie tot gevolg

Doelgroep

 • Juristen overheden en bedrijven
 • Juridisch adviseurs
 • Advocaten

Niveau

Verdieping

Opleidingspunten voor advocaten

Schulinck is momenteel niet erkend door de NOvA als opleidingsinstelling. Wanneer u een opleiding volgt bij een niet-erkende opleidingsinstelling, dan kunt u zelf de opleidingspunten toekennen. Uiteraard moet de opleiding uw praktijkuitoefening of praktijkvoering ten goede komen. Het volgen van netto één uur onderwijs levert één opleidingspunt op.

De cursus PAS op de plaats. En nu? duurt netto zes uur en levert u dus zes opleidingspunten op. Indien gewenst kan Schulinck u hiervoor, na afloop van de opleiding, een bewijs van deelname, een overzicht van daadwerkelijk gevolgde uren, een doelgroepomschrijving en een cursusprogramma toesturen.

Programma"

Programma

09:00 uur            Ontvangst met koffie en thee.
09:30 uur            Aanvang programma

Ochtend: kennisdeling

 • Bespreking van de PAS-uitspaken van de ABRvSB
 • Bespreking van tips & tricks om zo min mogelijk hinder te ondervinden van de huidige impasse
 • Doorkijk naar de Omgevingswet

Middag: toepassen
We werken aan de hand van een integrale fictieve casus. De casus wordt samen met de andere deelnemers geanalyseerd. Aan de hand van de casus wordt de theorie uit het ochtenddeel vertaald naar de praktijk.

Het is mogelijk om voor deze dag zelf casuïstiek in te brengen. De cursisten kunnen deze casuïstiek tot 10 werkdagen voorafgaand aan de cursus mailen naar [email protected]. Deze casuïstiek komt, indien het programma dit toelaat, aan de orde tijdens de dag.

Om 10.45 uur en 14.45 uur is er een pauze van 15 minuten. De lunch vindt plaats van 12.30 uur – 13.30 uur.

16:30 uur            Einde programma

Persoon

Sprekers

 • Mr. Dr. Ralph Frins

  Mr. Dr. Ralph Frins is senior jurist omgevingsrecht bij de afdeling Constitutionele Zaken en Wetgeving / Programmadirectie Omgevingsrecht van het Ministerie van BZK. Daarnaast is Ralph als research fellow verbonden aan de Radboud Universiteit. Ralph is expert op het gebied van het natuurbeschermingsrecht en het PAS, twee thema’s waarover hij veelvuldig publiceert en doceert. Daarnaast brengt hij vaak strategisch advies uit in het kader van ontwikkelingen met stikstofdepositie tot gevolg.

Review

Reviews over cursussen van Schulinck

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling