KiesUwCursus
€ 1.960,00 (vrijgesteld van btw)
Home Cursussen Opleiding Overheidsmediator

Opleiding Overheidsmediator

Voor een burger die een conflict krijgt met de overheid is niet alleen de uitkomst belangrijk, maar vooral ook de weg er naar toe. De klassieke overheid is ‘boven ons gesteld’, haar besluiten kunnen worden aangevochten in bezwaar- en beroeps- en klachtprocedures. Al enige tijd is een kanteling zichtbaar: overheid, burgers en ondernemers gaan met elkaar om tafel. Dat geeft een andere dynamiek: de overheid wordt gesprekspartner, maar blijft ook overheid. Om in die dynamiek het goede te kunnen doen moet u als mediator over specifieke inzichten en vaardigheden beschikken. Die inzichten en vaardigheden bieden we aan in deze vierdaagse specialisatieopleiding. Met deze specialisatie vergroot u uw persoonlijke effectiviteit als mediator in het begeleiden van conflicten tussen burgers, overheid en ondernemers.

Doelen specialisatie tot overheidsmediator

Na deze training:

  • Weet u hoe u moet omgaan met warm en koud conflictgedrag en wat u moet doen om de overheid in beweging te krijgen
  • Kent u de samenhang tussen mandaat en commitment en kunt u daarmee spelen
  • Voelt u wanneer de tijd rijp is om over vertrouwen in de overheid te beginnen
  • Kunt u uw eigen ervaringen met overheden en bureaucratieën dienstbaar maken aan een goed mediationresultaat.

Ingangseisen

Voor deelname dient u te beschikken over HBO+/WO werk- en denkniveau. Het aantal deelnemers per opleidingsgroep is maximaal 16 personen.

Werkwijze

De specialisatie tot Overheidsmediator bestaat uit 4 dagen training en is opgebouwd uit 2 blokken van telkens 2 dagen.

U krijgt als overheidsmediator te maken met mediations tussen burger en een grote bureaucratie. Of mediation met drie deelnemers, bijvoorbeeld burger, ondernemer en overheid. Of met een complexe groepsmediation over maatschappelijke kwesties. In een kleine groep gaat u intensief aan de slag met de kenmerkende casuïstiek op verschillende deelgebieden van het overheidshandelen.

Een mediator bij de overheid heeft u een zekere mate van kennis nodig van de Algemene Wet Bestuursrecht, de Wet Openbaarheid Bestuur en mandaatkwesties. Daarnaast dient u over specifieke vaardigheden te beschikken met betrekking tot het omgaan met overheidscultuur, rekening houdend met meerdere partijen.

In een kleine groep gaat u aan de slag met casuïstiek die op uw eigen werkterrein ligt. Daardoor leert u beter om te gaan met de valkuilen van mediation met de overheid. Uniek aan deze training is dat u individuele coaching krijgt op de competenties die uw nodig hebt om uw interventies als overheidsmediator nog effectiever te maken. Dit persoonlijke intervisietraject is in de training ingebouwd en geeft u ook na de training meer regie over uw ontwikkeling als mediator. Uiteraard is er ook volop kans om uw inhoudelijke vragen aan de trainers voor te leggen.

Programma

Elk blok bestaat uit twee dagen en beslaat een aantal hoofdthema’s.

Blok I

Dag 1: Inleiding mediation met de overheid om tafel

  • Specifieke  aspecten van  mediatio n met de overheid: Omgaan met machtsverschil
  • Van eenzijdig naar tweezijdig
  • Warm tegen koud
  • Startproblemen: van praten over mandaat naar praten over commitment
  • Hypothesen formuleren
  • Ambtenaren schillen

Dag 2:  Mediation en bureaucratie 

  • Mediation met grote bureaucratieën
  • De bestuursrechtelijke driehoeksrelatie

BLOK II

Dag 1: Conflictmanagement, Multiparty en beleidsbemiddeling  

  • Conflictmanagement bij de overheid
  • Groepsmediation met de overheid als partij
  • Multistakeholder processen en interactieve beleidsvorming

Dag 2: Afronding  

  • Integratie en versteviging
  • Wat je als mediator altijd al wilde weten over de  Awb (maar niet durfde te vragen)
  • Interne mediation, PCMO en conflicthanteringspalet

Sprekers

  • Linda Reijerkerk

    Linda Reijerkerk (1960) is directeur en opleider van het Centrum voor Conflicthantering (CvC). Gedurende haar gehele arbeidzame leven heeft Linda trainingen ontwikkeld en gegeven: eerst als internationaal consultant op alle continenten. De laatste 10 jaar als inleider en trainer voor mensen die nieuwsgierig zijn naar Mediation of zelf mediator willen worden. In 2001 heeft zij tevens de opleiding tot professioneel coach afgerond. "In beweging brengen" is het credo van Linda. Dat doet zij als mediator wanneer zij vastzittende conflicten tegenkomt en partijen naar een oplossing weet te begeleiden. Of zij brengt - als coach - managers in beweging die hun persoonlijke effectiviteit willen vergroten. Als MfN (voorheen NMI) register mediator heeft zij meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van complexe mediationzaken. Zo heeft zij vele succesvolle mediations op het gebied van milieu- en ruimtelijke ordening op haar naam staan. Daarbij heeft zij conflicten die soms al meer dan 15 jaar 'vastzaten' tot een bevredigend einde weten te brengen. Vaak waren dit zogenaamde multiparty conflicten waarbij meerdere partijen betrokken waren, zoals een bedrijf, een provinciale of gemeentelijke overheid en burgers (bijvoorbeeld groepen van 2 tot ca 300 burgers). Linda is mediator bij de Raad van State voor milieu- en ruimtelijke ordeningszaken, en mediator bij de rechtbank voor zakelijke conflicten en arbeidsgeschillen.

  • Dick Allewijn

    Dick Allewijn (1952) is MfN-registermediator, trainer en bijzonder hoogleraar mediation aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als mediator heeft hij een algemene praktijk, met als specialisatie conflicten waarin de overheid betrokken is. Als oud-bestuursrechter kent hij de dynamiek van die conflicten maar al te goed. Als mediator weet hij bruggen te slaan tussen de koele systeemwereld van de overheid en de warme leefwereld van de burger. Hij schreef hierover onder meer het boek: “Met de overheid om tafel, fair play aan beide kanten” (tweede druk, SDU 2013).

  • Lenka Hora Adema

    Lenka Hora Adema is organisatiecoach (MOC), gespecialiseerd in conflicthantering (NMI registermediator ) en heeft veel ervaring met het begeleiden van organisatieveranderingen binnen overheden. Als (team)coach (NOBCO) richt zij zich met name op teamontwikkeling en het coachen van professionals en leidinggevenden. Als mediator is zij gespecialiseerd in conflicten met de overheid, samenwerkingsconflicten en arbeidsconflicten. Lenka is daarnaast opleider, intervisiebegeleider en assessor (CPION/CRKBO). Tot slot is zij redactielid van het vakblad voor mediators in Nederland (Tijdschrift Conflicthantering). Eerder werkte Lenka als advocaat, wetenschappelijk medewerker bij de Hoge Raad der Nederlanden en beleidsadviseur bij een ministerie. Lenka Hora Adema is instituut assesor bij het CvC en traint onder andere in de Mediationopleiding, de Specialisatie Arbeidsmediation en de Specialisatie Overheid Mediator.

Editie(s)

Reviews over cursussen van Centrum voor Conflicthantering

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling