De Wet werk en zekerheid (Wwz) van 1 juli 2015 en de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) van 1 januari 2020 hebben het ontslagrecht ingrijpend veranderd. De rechtspraktijk heeft na een periode van gewenning wegen gevonden om daarmee om te gaan. Toch bleken allerlei praktische, door de wetgever niet voorziene problemen, hobbels op te leveren die uiteindelijk in de jurisprudentie opgelost moesten worden. De gerechtshoven en de Hoge Raad hebben daarbij de toon gezet.
Op deze cursusdag wordt de actuele stand van de rechtspraak behandeld aan de hand van richtinggevende arresten van de Hoge Raad en de implementatie daarvan in de rechtspraktijk. Daarbij gaat het om de invulling door de rechter van de verschillende ontslaggronden, waaronder de sinds 1 januari 2020 geldende “cumulatie”-grond, de verschillende vergoedingen zoals de transitievergoeding, maar ook de verschillende soorten billijke vergoedingen die de rechter aan werknemers kan toekennen.
Daarnaast zullen actualiteiten rondom de UWV-ontslagprocedure aan de orde komen, waaronder de implementatie van de ‘menselijke maat’ en ‘maatwerk’ in de ontslagprocedure, de per augustus 2022 gewijzigde aanvraagformulieren bedrijfseconomisch ontslag, de rol van de Wet op de Ondernemingsraden en de cao/het sociaal plan, de invloed van jurisprudentie op de ontslagpraktijk van UWV en de voor begin 2023 geplande wijzigingen/aanvullingen van de Uitvoeringsregels ontslag.
Fris uw praktijkkennis weer op met vakspecialisten uit diverse invalshoeken!
NIVEAU
** Verdieping (basiskennis aanwezig en gerichte praktijkervaring vereist)
RECHTSGEBIED
Arbeidsrecht
UW RESULTAAT
Na afloop van de cursus is de deelnemer weer geheel op de hoogte van alle ontwikkelingen in het ontslagrecht.
VOOR WIE
De doelgroep is advocaten, rechtsbijstandsjuristen, en bedrijfsjuristen. De cursus is ook bestemd voor niet-juristen (HR-professionals) mits zij over minimaal 3 jaar praktijkervaring in het arbeidsrecht beschikken.
Reviews over cursussen van Instituut voor Arbeidsrecht & HRM
Deel uw ervaring met vakgenoten!