In het ontslagrecht en de Werkloosheidswet is de afgelopen jaren veel gewijzigd, zeker op 1 juli 2015 met de Wet werk en zekerheid (Wwz). Er is geen vrije keuze meer qua ontslagroute. De ontslaggrond bepaalt wie de zaak behandelt: UWV ingeval van bedrijfseconomisch ontslag en langdurige ziekte, de kantonrechter bij alle andere ontslaggronden (persoonsgebonden zaken).
Maar met de Wwz is meer veranderd: o.a. de mogelijkheid van hoger beroep, cassatie, aantal tijdelijke contracten, transitievergoeding bij ontslag, maximalisatie van de ontslagvergoeding, verplichting om passende arbeid te aanvaarden bij ontslag.
Met het op 9 april jongstleden bekend gemaakte wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) wordt een deel van de maatregelen van de Wwz alweer ongedaan gemaakt/aangepast. Zo wordt volgens het voorstel ontslag ook mogelijk als sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde ‘cumulatiegrond’. Nu moet de werkgever aan één van de 8 ontslaggronden volledig voldoen. De nieuwe cumulatiegrond (negende grond) geeft de rechter de mogelijkheid omstandigheden te combineren. De werknemer kan een halve transitievergoeding extra krijgen wanneer de cumulatiegrond voor het ontslag wordt gebruikt. Daarnaast wordt volgens het wetsvoorstel de opbouw van de transitievergoeding verlaagd bij lange dienstverbanden, wordt de proeftijd voor vaste contracten verlengd van 2 naar 5 maanden en wordt de opeenvolging van tijdelijke contracten (de ketenbepaling) verruimd.
In de cursus komen deze en andere voorstellen van de Wab uiteraard aan de orde.
Fris uw praktijkkennis weer op met vakspecialisten uit diverse invalshoeken!
Reviews over cursussen van Instituut voor Arbeidsrecht & HRM
Deel uw ervaring met vakgenoten!