Tijdens de eendaagse opleiding worden de basisbeginselen van onteigening en gedoogplicht onder de Omgevingswet uitgelegd.
Verschillende vormen van grondbeleid
Er bestaan verschillende vormen van grondbeleid. Bij actief grondbeleid behoudt de overheid de regie en stuurt de overheid de verwerving aan. Bij faciliterend (passief) grondbeleid laat de gemeente de grondverwerving en -uitgifte over aan private partijen. Een tussenvorm van grondbeleid is het situationeel grondbeleid met onder andere publiek-privaat samenwerking (PPS).
De verschillende vormen van grondbeleid verschillen qua sturingsmogelijkheden en risico’s. Toepassing kan worden gegeven aan de (klassieke) grondbeleidsinstrumenten zoals voorkeursrecht, gedoogplicht en/of onteigening. Bij actief grondbeleid kan de overheid ervoor kiezen de grond te verwerven al dan niet met een (dwangmiddel)-grondbeleidsinstrument. Met de hulp van de grondbeleidsinstrumenten kan regie en sturing worden gegeven aan de diverse opgaven en transities.
De overheid kan zich richten op aankoop en/of privaatrechtelijke overeenkomsten en zich bedienen van instrumenten, waardoor het eigendom gedwongen kan worden ontnomen of worden gereguleerd desnoods met onteigening of het toepassen van gedoogplichten. De gemeente kan ook met de markt samenwerken en tot aankoop desnoods via onteigening en vervolgens weer tot verkoop overgaan.
Onteigening en gedoogplicht onder de Omgevingswet
De docent zal met hulp van de huidige procedure het nieuwe stelsel van onteigening onder de Omgevingswet uiteenzetten. Deze wet treedt naar verwachting op 1 januari 2023 in werking. Onder de Omgevingswet verandert de onteigeningsprocedure van aanwijsprocedure naar goedkeuringsprocedure. In deze opleiding Onteigening en gedoogplicht onder de Omgevingswet wordt de basiskennis over de onteigeningsprocedure bijgespijkerd en toelichting gegeven op de aanpalende beleidsinstrumenten zoals gedoogplichten en voorkeursrecht (Wet voorkeursrecht gemeenten Wvg).
Leerdoelen
Na afloop van deze opleiding:
- Heeft u kennis opgedaan van de grondbeleidsinstrumenten onteigening en gedoogplicht zowel qua inhoud als procedure.
- Weet u wanneer u al dan niet de grondbeleidsinstrumenten onteigening en gedoogplicht kan inzetten of hoe u er zich tegen kan verzetten.
- Weet u waar de procedures geplaatst kunnen worden binnen het gehele spectrum van grondbeleid.
- Kent u de kansen en risico’s en krijgt u tips en tricks uit de praktijk.
Reviews over cursussen van Schulinck
Deel uw ervaring met vakgenoten!