Actueel overzicht op regulering, handhaving en jurisprudentie
De kortstondige verhuur van de eigen woning aan toeristen is steeds meer gemeenten een doorn in het oog. Ook grote zakelijke partijen hebben zich op deze markt gestort. Reden voor steeds meer gemeenten om toeristische verhuur te beperken of in bepaalde wijken zelfs geheel aan banden te leggen. Met de inwerkingtreding van de Wet toeristische verhuur zijn de mogelijkheden om te reguleren nog verder toegenomen.
Gemeenten, zeker in de Randstad, handhaven daarnaast ook strikt op illegale toeristische verhuur. Daarbij worden hoge boetes en dwangsommen opgelegd. Met de toenemende krapte op de huizenmarkt en intrede van steeds meer verhuurplatforms biedt nieuwe wetgeving ook striktere handhavingsmogelijkheden.
In deze cursus krijgt u een overzicht van landelijke en lokale wet- en regelgeving die ziet op kortstondige verhuur aan toeristen. Daarbij leert u met name over de regulering en handhaving via de Huisvestingswet, inclusief de per 1 januari 2021 in werking getreden Wet toeristische verhuur. Naast regulering gaat u ook dieper in op de handhaving door gemeenten en daarmee samenhangende jurisprudentie.
In deze cursus komen o.a. de volgende vragen aan de orde:
- Wat is de juridische definitie van toeristische verhuur?
- Hoe verhoudt de Wet toeristische verhuur zich tot de bestaand praktijk van woningonttrekking?
- Welke (nieuwe) mogelijkheden biedt de Wet toeristische verhuur gemeenten?
- Welke beperkingen heeft de Wet toeristische verhuur?
- Hoe verhoudt de Nederlandse regelgeving zich tot het EU recht?
- Welke toezichtbevoegdheden bestaan er?
- Wie kan (tegelijkertijd) overtreder zijn?
- Handhaving: boete of dwangsom?
- Zijn gefixeerde boetes toegestaan?
De te behandelen onderwerpen sluiten nauw aan op de vragen en problemen die in de praktijk naar voren komen. Kortom, een compleet overzicht van de regelgeving rondom toeristische verhuur.
Reviews over cursussen van SDU
Deel uw ervaring met vakgenoten!