console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
€ 295,00 (excl. btw)
Home Cursussen Online cursus Toepasbare regels en Omgevingswet**

Online cursus Toepasbare regels en Omgevingswet**

Info

Het nieuwe stelsel voor het omgevingsrecht steunt op drie pijlers: de wetgeving, anders werken en het digitale stelsel (DSO). Alle decentrale overheden moeten aansluiten op het digitale stelsel en zelf de toepasbare regels opstellen en aanleveren voor het omgevingsplan, de waterschapsverordening en de omgevingsverordening.

Toepasbare regels zijn een vertaling van de juridische regels naar eenvoudig te begrijpen vragen en antwoorden, die burgers en bedrijven snel naar de juiste vergunningaanvraag of melding leiden. Ook de aanvraag- en meldingsformulieren moeten in de vorm van toepasbare regels worden opgeleverd. 

Niet langer wachten met toepasbaar maken van topactiviteiten!
Het opstellen van toepasbare regels behoort tot de minimale acties die decentrale overheden moeten uitvoeren volgens de Roadmap invoering Omgevingswet. Wil je het huidige digitale dienstverleningsniveau van je organisatie continueren, dan zul je voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet de topactiviteiten toepasbaar moeten hebben gemaakt.

Het maken van toepasbare regels is een nieuwe tak van sport
Het vereist focus op de doelgroep en het doel: enerzijds burgers en bedrijven ondersteunen bij hun initiatieven en anderzijds zorgen dat de overheid volledige aanvragen en meldingen ontvangt. Door de juridische en toepasbare regels in samenhang te ontwikkelen ontstaat meerwaarde. Deze systematische analyse van regels kan gaten of inconsistenties in de regelgeving aan het licht brengen. Tegelijk helpt de analyse bij het bepalen tot hoe ver deregulering nog zinvol is. Leidt nog een nuancering in de regels werkelijk tot minder aanvragen of meldingen in de praktijk?

Waar gaat u mee naar huis?
Met deze cursus krijgt u inzicht in het waarom en vooral ook het hoe van het opstellen van toepasbare regels. U krijgt tips en tricks voor goede toepasbare regels. U gaat zelf oefenen met het omzetten van juridische naar toepasbare regels.

Tijdsindeling
13.00 Start
14.00 Pauze
14.15 Vervolg
15.15 Pauze
15.30 Vervolg
16.30 Einde

Let op! Dit is een online cursus die beschikbaar wordt gesteld via videoconferentie. Zowel docent als deelnemers nemen deel via PC, laptop of tablet. U ontvangt voorafgaand aan de cursus inloginstructies.

Bestemd voor: deelnemers vanuit de advocatuur of overheid (denk aan gemeenten, provincies of waterschappen). Ook voor deelnemers vanuit de adviesbranche is de cursus zeer geschikt.

Programma"

Programma

13:00 – 16:30

Onderwerpen

 • Overzicht van de architectuur van het DSO
 • Standaarden voor toepasbare regels
 • Relaties tussen toepasbare en juridische regels, annotaties, werkingsgebieden
 • Werkwijze bij het maken van toepasbare regels in je organisatie
 • Taalgebruik en detailniveau
 • Tips en tricks voor goede toepasbare regels
 • Oefenen met het omzetten van juridische naar toepasbare regels
 • Goede en minder goede voorbeelden
 • Samenhang tussen toepasbare regels van Rijk, gemeente, waterschap en provincie
Persoon

Sprekers

 • S. (Simon) Handgraaf

  Simon Handgraaf is senior jurist omgevingsrecht FLO Legal. Simon is een breed georiënteerde jurist omgevingsrecht, met specialisatie in het waterrecht.

Review

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling