console.warn && console.warn("[GTM4WP] Google Tag Manager container code placement set to OFF !!!"); console.warn && console.warn("[GTM4WP] Data layer codes are active but GTM container must be loaded using custom coding !!!");
KiesUwCursus
€ 295,00 (excl. btw)
Home Cursussen Online cursus Omgevingsplan en bruidsschat**

Online cursus Omgevingsplan en bruidsschat**

Info

Wat u in ieder geval moet weten in slechts drie uur toegelicht!

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet (beoogde datum: 1-7-2022) verandert er veel. Vooral in de ruimtelijke ordening staan grote veranderingen op stapel. Het bestemmingsplan verdwijnt en maakt plaats voor het omgevingsplan. Dit plan kent straks een veel bredere reikwijdte dan het bestemmingsplan (dat thans vooral bestaat uit bouw- en gebruiksregels). 

Omgevingsplan als bron voor bindende milieuregels!
In het omgevingsplan staat de fysieke leefomgeving centraal en dit betekent dat straks veel milieurecht in dit plan wordt opgenomen en dat is echt nieuw. Wat te denken van thema’s als geluid, trilling, licht maar ook gezondheid? Over deze onderwerpen zullen gemeenten straks bindende regels moeten maken en de (nieuwe) bron hiervan is het gemeentelijke omgevingsplan.

Inhoud en toepassing van het overgangsrecht
De bruidsschat is ook een nieuw fenomeen en hoort bij het (tijdelijke) omgevingsplan. De bruidsschat bevat onder meer de huidige milieuregels en deze moeten op termijn door gemeenten worden ‘omgezet’ in het omgevingsplan.

Tijdsindeling
13.00 Start
14.00 Pauze
14.15 Vervolg
15.15 Pauze
15.30 Vervolg
16.30 Einde

Bestemd voor: deelnemers vanuit de advocatuur of overheid (denk aan gemeenten,  provincies of waterschappen). Ook voor deelnemers vanuit de adviesbranche is de cursus zeer geschikt.

Let op! Dit is een online cursus die beschikbaar wordt gesteld via videoconferentie. Zowel docent als deelnemers nemen deel via PC, laptop of tablet. U ontvangt voorafgaand aan de cursus inloginstructies.

Programma"

Programma

Online cursus Omgevingsplan en bruidsschat

13:00 – 16:30 Onderwerpen
 • Introductie instrument ‘omgevingsplan’
 • Mogelijkheden omgevingsplan en (juridische) wijzigingen ten opzichte van het huidige omgevingsrecht
 • Regels in het omgevingsplan (o.m. Bkl-instructieregels, regels uit gemeentelijke verordeningen en bestemmingsplannen)
 • Instrumenten in en op basis van het omgevingsplan: omgevingswaarden, vergunningsplichten (o.a. mba / OPA-activiteit), meldingen, algemene regels, maatwerkregels
 • Omgevingsplan en samenhang andere instrumenten Omgevingswet
 • “Mengpaneel” en afwegingsruimte in het omgevingsplan
 • Impact omgevingsplan op VTH-domein (vergunningverlening en handhaving)
 • Bruidsschat: opzet en inhoud van het overgangsrecht
 • Bruidsschat: toepassing en inpassing van deze regels in het (nieuwe) omgevingsplan
Persoon

Sprekers

 • L. (Lukas) Baars

  Lukas Baars (1983) is in 2007 afgestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam in de staats- en bestuursrechtelijke afstudeerrichting. Na zijn afstuderen is hij onder meer advocaat geweest bij Rassers Advocaten en heeft hij gewerkt bij de overheid (gemeente Houten), steeds vanuit het specialisme omgevings- en bestuursrecht. Vanaf 2019 is Lukas werkzaam als senior beleidsadviseur bij de DCMR Milieudienst Rijnmond. Lukas heeft enkele publicaties op zijn naam staan, waaronder het werk ‘Awb en ruimte’: dit boek gaat in op de relatie tussen de Awb en het omgevingsrecht. Lukas geeft verder regelmatig cursussen voor gemeenten en omgevingsdiensten.

Review

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling