KiesUwCursus
Home Cursussen Huurrecht op het snijvlak van bestuursrecht en omgevingsrecht

Huurrecht op het snijvlak van bestuursrecht en omgevingsrecht

Alternatieve rechtsgebieden bij de oplossing van huurrechtzaken

Verhuurders en huurders hebben niet alleen met het BW te maken maar ook met bestuurlijke wetgeving. In de huurrechtpraktijk komt het bestuursrecht om de hoek kijken bij onderwerpen als woningdelen, vakantieverhuur, de omgevingsvergunning en het gebruik van het gehuurde. Het omgevingsrecht kan via de Woningwet, Huisvestingswet 2014, Wro en Wabo de civiele rechten en plichten uit de huurovereenkomst beïnvloeden. Voor een goede uitoefening van de huurrechtpraktijk (woonruimte en bedrijfsruimte) is  kennis van bestuurswetgeving op deze terreinen daarom noodzakelijk.

Tijdens deze cursus krijgt u in het eerste programmadeel een goed theoretisch overzicht van het bestuursrecht in relatie tot het huurrecht. Ook gaan de docenten in op de meest actuele jurisprudentie van bestuursrechtelijke onderwerpen in het huurrecht. In het tweede programmadeel nemen de docenten praktijkcasussen met u door. Aan de hand van de casussen wordt inzicht gegeven in de werking van het bestuursrecht en omgevingswetgeving  bij de oplossing van huurrechtzaken.

Deelnemers worden nadrukkelijk uitgenodigd vooraf hun casussen ter bespreking door te geven.

Deze cursus is onderdeel van de Praktizijnsacademie.

Programma

13:30 – 15:30 Het huurrecht in relatie tot het bestuursrecht en omgevingsrecht

De advocaat die het huurrecht beoefent, komt vraagstukken tegen die zien op het bestuursrecht en het omgevingsrecht. Ook het bestuursrecht en omgevingsrecht maken onderdeel uit van het vastgoedrecht.

 • Korte inleiding van het algemeen bestuursrecht
 • Reikwijdte en werkingssfeer van (1) de Wabo, inleiding op de omgevingsvergunning; (2) Wet op de ruimtelijke ordening, inleiding op het bestemmingsplan; (3) Woningwet 2014 en de huisvestingsverordening als instrument van toezicht en handhaving, last onder dwangsom en boetebesluit
 • Relevante jurisprudentie van bovengenoemde onderwerp
15:30 – 15:45 Pauze
15:45 – 17:45 Praktijkcasussen

De deelnemers worden bij dit onderdeel uitgenodigd vooraf hun casussen op te geven ter bespreking. Volgende onderwerpen kunnen worden besproken:

 • Huurder heeft wijzigingen aangebracht aan het gehuurde zonder omgevingsvergunning bedrijfsruimte.
 • Het betrekken van of in gebruik geven een woning zonder huisvestingsvergunning en huurders komen niet in aanmerking voor huisvestingsvergunning
 • De woning wordt bewoond door meerdere huishoudens in strijd met het van toepassing zijnde bestemmingsplan en huisvestingsverordening
 • De huurder heeft in het gehuurde een zelfstandige woning gecreëerd en exploiteert deze als Airbnb.
 • Huurder huurt een bedrijfsruimte voor het exploiteren van een horeca- / speelautomateninrichting in strijd met het bestemmingsplan.

Sprekers

 • G.H. (Trudy) Schoorl

  Trudy Schoorl is een ervaren procesadvocaat en specialist huur- en bouwrecht met als focus praktische adviezen gericht op een oplossing.

 • Wouter de Haan

  Wouter de Haan is advocaat sinds 2009 en heeft als specialisaties huurrecht en procesrecht. Hij is lid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten (VHA) en sinds enige jaren voorzitter van de geschillencommissie van een grote woningcorporatie in Amsterdam.

Editie(s)

Reviews over cursussen van SDU

Deel uw ervaring met vakgenoten!

Nog geen reviews. Wees de eerste.

Laat uw review achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling