Op vrijdag 12 oktober 2018 is het symposium Onderwijs-cao’s: robuust genoeg voor de 21e eeuw? voor onderwijs- en arbeidsrechtelijk georiënteerde wetenschappers en beleidsmakers/politici. Doel van het symposium is om in gezamenlijkheid:
- te inventariseren wat anno 2018 de stand van zaken is als het gaat om cao-overleg in het onderwijs;
- te benoemen wat hierbij de belangrijkste aandachtspunten zijn en welke ontwikkelingen relevant zijn voor de nabije toekomst;
- aan te geven wat de contouren kunnen zijn van een overlegmodel dat robuust genoeg is om de komende decennia te doorstaan.
Deze punten behandelen we zowel voor het overlegstelsel in het onderwijs in het algemeen als voor de verschillende onderwijssectoren: primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs.
In de twee decennia die achter ons liggen, zijn voor de verschillende onderwijssectoren eigen cao’s ontstaan. Het is niet meer één centrale overheidswerkgever die de arbeidsvoorwaarden van het onderwijspersoneel bepaalt; het cao-overleg vindt decentraal plaats, tussen werkgeversorganisaties en vakbonden. Deze decentralisatie is op zich volgens plan verlopen. Maar, inmiddels zijn zowel in de onderwijssectoren alsook daarbuiten verschillende ontwikkelingen gaande die er op lijken te wijzen dat dit overlegmodel onder druk staat. Want:
- Wat betekent de normalisering van de rechtspositie van het onderwijspersoneel in het openbaar onderwijs (nu nog in arbeidsvoorwaardelijk opzicht ambtenaar, straks werknemer), voor de onderwijscao’s en de overlegverhoudingen?
- Tot welke aandachtspunten leidt – nu reeds – het budgetrecht van het parlement bij de loonruimte voor het huidige overlegmodel; hoe gaat dat verder bij mogelijke verstrakking van budgettaire afspraken tussen overheidswerkgevers door diezelfde normalisering?
- Welke nieuwe verhoudingen tussen werkgevers, vakorganisaties en/of internetplatforms zien we ontstaan, onder meer bij de stakingsacties voor een nieuwe cao voor het primair onderwijs? Welke rol spelen de technologische ontwikkelingen / de opkomst van social media bij de arbeidsvoorwaardenvorming?
- Hoe werkt de ontwikkeling van de beroepsgroep leraren, die in 2017 (in ieder geval op het niveau van wetgeving) een impuls heeft gekregen met de versterking van de positie van de leraar (Wet op het lerarenregister), door op zeggenschap van leraren en teams in scholen en op de arbeidsvoorwaardenvorming?
Kortom: is het huidige overlegmodel in het onderwijs robuust genoeg voor deze 21e eeuw?
Welke verbeteringen zijn gewenst en mogelijk?
Reviews over cursussen van VU Law Academy
Deel uw ervaring met vakgenoten!